GKI: nagyobb növekedés, kisebb hiány

2008-ban a belső és külső egyensúly jelentősen tovább javul - állítja a GKI Gazdaságkutató legfrissebb előrejelzése. Szerény év eleji emelkedést követően 2008 végére a magyar gazdaság kijön a tavalyi növekedési „gödörből”. Az infláció csak az év végén lassul számottevően.

A 2008-as költségvetési törvény egyensúlyban lévő elsődleges
egyenleget és 4 százalékos hiányt célozott meg, a GKI előrejelzése szerint a deficit ennél egy hajszállal kisebb, 3,9 százalék körüli lesz – olvasható az elemzésben.

Az államadósság a tavalyihoz hasonlóan, 65-66 százalék között alakul. A romló európai konjunktúra és az első félévben hiányzó mezőgazdasági árualap következtében a kivitel dinamikája a 2007. évi 15 százalékról 10 százalékra csökken, az importé 11,4 százalékról 8 százalékra. Az olló záródásában szerepe lesz a beruházások kezdődő élénkülésének, a fogyasztás lassú emelkedésének.

Kicsit magasabb növekedési várakozás

2008-ban a GDP egésze 2,5-3 százalékkal nő, ami meghaladja más elemzők várakozásait. A gazdasági növekedés üteme 2008-ban is messze elmarad a többi új EU tagállamétól. Ráadásul a gyorsulás az I. negyedévben még nem lesz érzékelhető. Az agrárszféra időjárási okok miatti 2007-es visszaesésének ellentételez+dése csak a nyári hónapoktól lehetséges. A közszolgáltatások és a kiskereskedelem csökkenése tavaly az első negyedév után lett markáns, így az év elején a bázis még viszonylag magas. Az építőipar újraéledését segítő EU-támogatások hatása is inkább csak a nyár elejétől várható.

Az infláció 2008 átlagában 6-6,5 százalékra lassul. Az élelmiszerek és a háztartási energiahordozók ára azonban bőven 10 százalék fölötti ütemben emelkedik (a gáz ára főleg a világpiaci drágulás miatt akár 30 százalékkal, a villamos energiáé kb. 10, a távfűtésé az év második felében 10-15 százalékkal emelkedhet).

Enyhe reálkereset növekedés

Az üzleti szféra bruttó bérnövekedése szinte mindig magasabb az OÉT által javasolt sáv felső értékénél, ez a sáv idén 5-7,5 százalékos. A GKI itt 8 százalékos, a közszférában 7 százalékos bérnövekedésre számít. A bruttó és a nettó keresetek növekedése között közel 1 százalékpontos eltérés várható. Így 2008-ban 6,2 százalékos infláció mellett a reálkeresetek 0,5-1,0 százalékkal emelkednek. A nyugdíjak reálértéken 1 százalékkal nnek. A 2007 végén megemelkedett munkanélküliségi ráta az év végére kissé, 7,5 százalékra csökken. A beruházások a tavalyi stagnálás után 4 százalékkal nőnek.

Erős marad a forint

Az augusztusi jelzálogpiaci problémák közvetlenül nem, de áttételesen jelentősen érintették a magyar pénz- és tőkepiacot. Az árfolyam 2008 első negyedévében a korábbinál 4 százalékkal gyengébb szinten stabilizálódott, miközben a régió többi valutája erősödött. A forint árfolyama tartósan 2008 második felében erősödhet, amennyiben újabb nemzetközi sokkok nem történnek. A tavalyinál gyengébb, éves átlagban 257
forint/euró kurzus valószínű – tartalmazza a GKI előrejelzése.

Címkék: makro