Tovább drágultak az agrártermékek

Az agrártermékek termelőiár-szintje 2008 januárjában 35,2 százalékkal haladta meg a 2007. januárit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A növényi termékek árszínvonala 49,9 százalékkal, az élő állatok és állati termékeké 17,2 százalékkal nőtt. A múlt év decemberében a mezőgazdasági termelői árak 38,1 százalékkal haladták meg a 2006. decemberit. A növényi termékek árszínvonala 62,5, az élő állatok és állati termékeké 11,8 százalékkal nőtt.

Gyorsult a drágulás

A múlt év egészében az agrártermékek termelőiár-szintje 22,2 százalékkal volt több az előző évhez képest. 2007 januárjában 14,3 százalékkal nőtt az előző év januárjához viszonyítva, a növényi termékek árszínvonala 25,9 százalékkal, az élő állatoké és állati termékeké 3 százalékkal emelkedett.

Az idén januárban az előző év azonos hónapjához viszonyítva a növényi termékek termelői árának növekedése 49,9 százalékos volt, szemben a korábbi hónapokra jellemző 60 százalékos növekedési ütemmel. A gabonafélék termelői átlagára a csekély forgalom mellett továbbra is jelentősen, 74,1 százalékkal emelkedett, ez a korábbi hónapokhoz képest kissé enyhébb mértékű volt.

Az alma húzta a gyümölcsöket

Az ipari növények ára átlagosan 30,5 százalékkal nőtt, ebben döntő szerepet játszott az olajnövények árának 63,6 százalékos emelkedése. A burgonya termelői árának növekedési üteme 2,9 százalék volt, azaz januárban folytatódott az áremelkedés ütemének a tavalyi év utolsó hónapjaira jellemző mérséklődése.

A zöldségfélék ára 14,3 százalékkal nőtt, ez a januári csekély forgalom mellett néhány zöldségféle árváltozásából adódott. A gyümölcsök árának 56,8 százalékos januári növekedésére az alma áremelkedése gyakorolta a döntő befolyást, ebben az időszakban a többi gyümölcsfajta termelői értékesítése elhanyagolható.

A vágóállatok termelői árainak 8,1 százalékos növekedése a vágóbaromfi árának 17,6 százalékos és a vágósertés árának 3,2 százalékos növekedéséből, illetve a vágómarha árának 3,6 százalékos csökkenéséből adódott. Az állati termékek 32 százalékos áremelkedésén belül a tej termelői ára 39,8 százalékkal, az étkezési tyúktojásé 12 százalékkal emelkedett.

Címkék: makro