PM: nincs válság az állampapírpiacon

Rémhírnek minősítette Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője azt a piaci információt, hogy válságtanácskozásra ültek volna össze a Pénzügyminisztérium, a jegybank és az ÁKK képviselői a másodlagos állampapír-piaci fejlemények miatt; hasonlóan nyilatkozott Iglódi-Csató Judit, az MNB kommunikációs vezetője is. A vevők ugyanakkor elfogytak a piacról.

„Az ideges piacon megalapozatlan hírek terjednek” – fogalmazott Pichler Ferenc. Szavai szerint az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) megtette a szükséges lépéseket az állampapírpiac stabilizációjára azzal, hogy csökkenti a kötvény, és növeli a diszkont kincstárjegyek kibocsátását.

Nem tart és nem is tartott rendkívüli ülést az MNB Monetáris Tanácsa, és nem volt rendkívüli találkozó az ÁKK-val sem – erősítette meg Iglódi-Csató Judit. Hozzátette: az MNB nem avatkozott be a kötvénypiacon, és jelenleg nem is tervez ilyesmit.

Pénteken reggel a másodlagos állampapírpiac szinte megfagyott, kereskedők elmondása szerint szünetel a jegyzés, gyakorlatilag nincsenek vételi ajánlatok. A nap során a forint kismértékben gyengült: a reggeli 265,50/60 után 265,72/266,12 forintot adtak egy euróért a bankköz devizapiacon.

A magyar állampapírok iránti kereslet csökkenése elsősorban a nemzetközi trenddel magyarázható: a befektetők elfordultak a feltörekvő piacoktól, a magyar állampapírokat így csak sokkal alacsonyabb árfolyamon, vagyis magasabb hozamért lennének hajlandóak megvásárolni. Mindez azt jelenti: jegybanki alapkamat-emelés készülődhet.

Címkék: makro