ÁHT: 33,8 milliárd forint plusz

Januárban a központi költségvetés hiánnyal, az államháztartás kismértékű többlettel zárt. A Pénzügyminisztérium szerint továbbra is a program alapján alakulnak az államháztartási folyamatok.

Az államháztartás többlete – önkormányzatok nélkül – 33,8 milliárd forint lett. A Pénzügyminisztérium januári prognózisa 27,5 milliárd forintos deficit volt – olvasható a tárca közleményében.

Az államháztartáson belül a központi költségvetésben 10,4 milliárd forintos hiány, a tb alapoknál 24,2 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapoknál 20 milliárd forintos többlet keletkezett.

Az államháztartás egészében a bevételek kisebb, a kiadások valamivel nagyobb mértékben elmaradtak a várttól, összefüggésben az intézményi bevételi és kiadási oldal alakulásával. Januárban az államháztartás havi egyenlege a GDP 0,1 százalékát érte el.

Az államháztartásban 2007 decemberében 48 milliárd forintos többlet alakult ki, a 2007. év teljes pénzforgalmi hiánya 1 291,4 milliárd forint, a GDP 5 százaléka volt. Egy évvel ezelőtt, 2007. januárban az államháztartás 196,2 milliárd forint összegű deficitet mutatott.

Címkék: makro