Agrárügyben védik Gyurcsányt

A közös uniós agrárpolitika alapjaiban rossz és igazságtalan, ezért megváltoztatása indokolt – védték szocialista és liberális EP-képviselők hétfőn Gyurcsány Ferenc kormányfő davosi mondatait. Ezzel szemben fideszes társaik szerint a támogatási rendszerből pont most kezdenének profitálni a magyar gazdák.

“A magyar miniszterelnök Davosban arról beszélt, hogy egy sor külső és belső kényszer és körülmény miatt 2014-től nem tartható fent változatlan formában a Közös Agrárpolitika. Elvárható lenne, hogy Szájer és Glattfelder képviselők ismerjék az európai realitásokat és trendeket. Uniós körökben nyilvánvaló, hogy 2014-től az Európai Unió költségvetésében nem tartható a Közös Agrárpolitika finanszírozásának jelenlegi részaránya. Magyarország másokkal összefogva törekszik e trend ellensúlyozására, de a Fidesz „nemzetvédő” populizmusa ezt nem segíti” – hangsúlyozta Tabajdi Csaba szocialista EP-képviselő.

Szent-Iványi István liberális EP-képviselő hétfői nyilatkozatában leszögezte: az EU közös mezőgazdasági politikája elavult, alapvető reformokra szorul, amelyek keretében tovább kell csökkenteni a területalapú támogatások arányát, illetve átalakítani túltermelést ösztönző felvásárlási rendszert.

“Az agrártermékek árának jelentős emelkedése, illetve a prognosztizálható világpiaci tendenciák újabb érveket szolgáltatnak az elengedhetetlen reformok mellett. Ez egyben lehetővé tenné, hogy a régi és új tagállamokat megkülönböztető támogatási rendszer igazságtalanságai minél hamarabb eltűnjenek” – vélekedett.

A Fidesz szerint Gyurcsány átállt

“Gyurcsány Ferenc ebben a vitában az ellenfél oldalára állt, az Európai Unióban folytatott vitában gyengítette azt a pozíciót, amely ezeknek a támogatásoknak a megőrzésére irányul. Mindezt tette azért, hogy jó színben tüntesse fel magát a globális tőke és néhány európai kormány képviselője előtt” – mondta vasárnapi sajtótájékoztatóján Szájer József.

A néppárti EP-képviselő szerint ha az unió a társ- vagy a nemzeti finanszírozásra térne át a mezőgazdasági támogatások esetén, akkor a kieső közösségi pénzeket Magyarországnak kellene pótolnia. Így Magyarországnak a jelenlegi rendszer fenntartása az érdeke – fűzte hozzá.

Glattfelder Béla néppárti EP-képviselő a sajtóértekezleten azt mondta: 2014-ben – és az azt követő hét évben – a területalapú támogatásokból 400 milliárd forint jutna évente Magyarországnak.

Gyurcsány később reformálna

Az International Herald Tribune csütörtökön írt arról, hogy Gyurcsány Ferenc a davosi Világgazdasági Fórum egyik panelbeszélgetésén az Európai Unió agrártámogatási rendszerének felülvizsgálata és átalakítása mellett érvelt.

A Párizsban megjelenő angol nyelvű lap tudósítása szerint a magyar kormányfő hangsúlyozta, hogy a globálisan emelkedő élelmiszerpiaci kereslet és árak fényében a gazdák kevésbé vagy egyáltalán nem lesznek ráutalva támogatásokra.

“Számos elemző stagnáló vagy csökkenő energiaárakra számít, de az élelmiszerárak emelkedni fognak, melynek következtében a mezőgazdaság jövedelmezővé, és állami támogatások nélkül is működtethetővé válik” – idézte a lap a magyar kormányfőt.

Gyurcsány Ferenc ezt követően az MTI-nek adott nyilatkozatában azt hangsúlyozta: a mezőgazdasági támogatáspolitika nem igazodhat az éves változásokhoz, 2013-ig érvényben kell hagyni, az árak változásától függetlenül.

Címkék: makro