Rosszabbul éltünk mint 2 éve

Az elmúlt év január–novemberében a bruttó átlagkeresetek 8,3 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 2,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A reálkereset – a fogyasztóiár-index 8,0 százalékos növekedése mellett – 4,7 százalékkal csökkent.

Az év első tizenegy hónapjában a költségvetési szférában 752 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 935 ezren dolgoztak. A költségvetési intézményekben összességében közel 4,9 százalékkal csökkent a létszám – derült ki a KSH tájékoztatójából.


A január–novemberi reálkereset (a fogyasztóiár-index 8,0 százalékos növekedése mellett) 4,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagosan bruttó 182 700 forintot, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozók 174 800 forintot kerestek. A költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 204 700 forintot volt, ami júniustól már tartalmazza az egyhavi külön juttatás egytizenketted részét is.

Január–novemberben a költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkeresete 6,3 százalékkal, a versenyszférában dolgozóké 9,7 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Az átlagot meghaladó mértékben nőttek a keresetek az építőipar, az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás, a szálláshelyszolgáltatás, vendéglátás, valamint a kereskedelem, javítás gazdasági ágban. A keresetek növekedésében szerepet játszott a minimum-járulékalap bevezetése.

Az év első tizenegy hónapjában a nettó keresetek átlagosan 2,9 százalékkal emelkedtek; ezen belül a versenyszférában 3,8 százalékos, a költségvetési szervezeteknél pedig 1,4 százalékos volt a növekedés. A nettó kereseteknek a bruttó kereseteknél alacsonyabb növekedési üteme döntően az egészségbiztosítási és munkavállalói járulék 2006. szeptemberi, illetve az egészségbiztosítási járulék kulcsának 2007. januári újabb emelésére vezethető vissza.

A nemzetgazdasági átlagos nettó kereset az év első 11 hónapjában így 113 000 forint volt, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 84 600 forint, a szellemi foglalkozásúaké 145 100 forint. A nemzetgazdasági szintű átlagos havi munkajövedelem 192 800 forintra emelkedett, 8,5 százalékkal haladva meg az előző év január–novemberi szintet.

Címkék: makro