Furmintot forgatva

Nem mindegy, milyen borral kezd az ember egy évet. Szepsy István egy furmintját állítjuk a Borpultra, mert Szepsy a rendszerváltás óta az egyik legeredetibb arca a megújuló honi borászkodásnak, és mert a furmint az egyik legeredetibb hungarikum.














Mármost ez itt egy száraz furmint, ama trendnek egy szép képviselője, mely az édes Tokaj mellett szépen felépíti a nagy száraz tokaji bort is. Teljes szortimentet kell nyújtani, az édes mellett félédes/félszáraz és száraz borokkal, ezzel fel is skicceltük Tokaj leegyszerűsített termékpiramisát: alul száraz furmint, középen late harvest borok, felül aszúk. Ezt színezhetik-bonyolíthatják a csodálatos illatú hárslevelű vagy a szamorodni változatai, valamint az olyan tokajikumok, mint a fordítás és a máslás, de a piac – főleg a külföldi – felé e temérdek borféle kommunikálhatatlan. Ki kell tágítani a piacot és el kell adni a száraz bort is, nagyjából ezek az okai annak, miért is fordultak a borászok az édes Tokajban a száraz tokaji felé.

Mármost a tokaji száraz kísérletek első számú médiuma persze a furmint, őt kutatják-értelmezik a hegyaljai bormesterek az utóbbi években, mert nem ismerjük igazán, ahogy a kadarkát vagy a bikavért sem. Mindent mindig újra kell definiálni, pláne egy, a mennyiségből a minőségi paradigmába történő rendszerváltás során. És a furmint egyfelől mesés, a fehér burgundiakkal vetekedő minőséget ad, másfelől valami furcsa tulajdonsággal nyugtalanítja fogyasztóját: sokszor progériás bornak tűnik, ez az a betegség, amikor az ember vagy tízszer olyan gyorsan öregszik, mint kéne. De ha e jeles jószág nem bírja az időt, nem is biztos, hogy alkalmas a Nagy Száraz Fehér Tokaji Bor felépítésére, pláne, hogy általában nemigen van illata; ha mégis, almás-mézes szokott lenni, de jellemzően nem intenzív.

Szepsy furmintjában mintha némi petrolos tónus villanna, ez a nagyon ásványos és koncentrált rajnai rizlingek sajátosan szép vonása. Koncentrált és minerális, körtés ízjegyekkel díszített bor, a háttérben halk és szép hordóval, elementumai magas szintű egyensúlyt, harmóniát alkotnak. Férfias karakterű, perfekt, bár különösebb izgalmaktól mentes bor, csípős, 14 százalékos alkohollal, 3700 forint körüli árral.

Szepsy Furmint 2006 › Férfias karakterű bor, körtés ízjegyekkel › 14 százalékos alkohol › 3700 forint körül