Energuru

Környezetbarát energiával üzen hadat az elrugaszkodó földgázáraknak a Thermo Kft. tulajdonosa.

Tanársegédként, húsz évvel ezelőtt, még fegyelmit kapott Léderer András az Ybl Miklós Műszaki Főiskolán, mert a tananyagtól eltérve nem az egyszerű kazánokról és radiátorokról, hanem a még ma is misztikusnak tűnő hőszivattyúkról okította a diákokat. Kedvenc témájától azóta sem tágított. Ma is ezt tanítja, miközben hobbijára céget alapított. Vállalkozása, az Európa-szerte ismert Thermo Kft. hőszivattyúk mellett napkollektorokkal szerel fel családi házakat és ipari létesítményeket, amelyek teljes energiaigénye – a rásegítő energiaforrásoknak köszönhetően – a felére csökken.


TELLER ÖRÖKSÉGE. Autómérnöki diplomával a zsebében Léderer akkor fordult az épületgépészet, illetve a belső terek hőjének szabályozása felé, amikor elvette építész feleségét. A pályamódosításban a szív hangjai mellett persze racionális okok is szerepet játszottak. Szegény gyermekként – még a hatvanas években – mindig megcsodálta a szomszédék fehér Mercedesét. Emlékezetébe véste: a jómódú szomszédnak a fűtéstechnika-épülettechnika a szakmája, ami nála úgy csapódott le, hogy aki ehhez ért, az elmondhatja: neki sikerült az élet!

Amikor belevágott, első munkahelyén, az Ipartervnél kissé elkedvetlenedett, mert unalmasnak találta a rábízott rutinfeladatokat. Úgy próbált meg 1980-ban kitörni ebből, hogy megpályázott egy tervezőiroda által meghirdetett állást Los Angelesben. Nem sokkal ezután, havi 5 ezer dolláros javadalmazással munkába is állt az angyalok városában. A tervezőmérnök egy ottani fogadáson ismerkedett meg Teller Ede atomtudóssal, aki ambiciózus honfitársát azonnal felkarolta, sőt, párszor az otthonába is meghívta egy kis eszmecserére, amelyek központi témája a Nap és Föld energiáinak hasznosítása volt. „Tőle tanultam meg, hogy ha a munka során elhibázol valamit, nem kell újrakezdeni a tervezést. Addig kell visszafelé haladni, amíg a rossz lépéshez nem érsz, ahonnan ismét el lehet indulni” – idéz egy bölcseletet Léderer a hidrogénbomba atyjától.

LÉDERER ANDRÁS

■ 58 éves; három egyetemi diplomával rendelkezik. Budapesten estin végezte el az épületgépész mérnöki és a mérnöktanári szakokat. Majd Tokióban az építészeti és művészeti akadémián tanult épületenergetikát. A doktori címét a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte, disszertációjának témája az épületfizika és az épületenergetika volt.
■ A Thermo Gmk 1983-ban alakult, 5 fővel. Ma 30 mérnök dolgozik az energiatakarékos fűtési módok tervezésén, illetve a megvalósult rendszerek szerelésén. Az időközben kft.-vé alakított vállalkozás árbevétele fele-fele arányban családi házak és ipari létesítmények fűtéskorszerűsítése között oszlik meg. A felhasznált eszközöket tekintve az arányok: 70 százalék hőszivattyú, 20 százalék napkollektor, 10 százalék egyéb alkatrészek.
■ A Thermo Kft., tulajdonosának becslése szerint, a 2007. évi 380 millió forintos várható árbevételével a hőszivattyúpiac egynegyedét birtokolja. A cég tervezte és kivitelezte Magyarországon a legtöbb nap- és földenergiával működő épületet: több mint 4 ezer családi ház, iroda, kórház, szálloda tartozik e körbe. A vállalkozás külföldön – például Németországban, Alaszkában és Ukrajnában – is sikeres tervezői, kivitelezői munkákat végez.
■ Hobbija a vitorlázás, az evezés és a sakk. Nős, két gyermeke van.

Talán a négy éve elhunyt Tellertől egykor kapott szellemi muníció is hozzájárult, hogy Léderert tervezői munkája elismeréseként, 2002-ben az angliai Sunmaker nevű szakmai lap a világ 100 legjobb energetikusa közé választotta. Ekkorra már az 1983-ban megalapított Thermo Gmk is befutott. A hagyományos fűtéstechnikai alkatrészek forgalmazása jó biznisznek bizonyult: 2002-re 396 millió forint árbevételt ért el a cég. A tudós-üzletembernek ekkor minden oka meg lehetett volna a boldogságra, mégsem repesett az örömtől. „Az ócska, rossz minőségben forgalmazott termékek pokollá tették az életemet” – fogalmaz Léderer, aki hobbija, az alternatív energiák felé fordult, annak ellenére, hogy tudta, a minőségi termékekre alapuló tervezési munkára Magyarországon akkor még nemigen volt igény.

A Thermo Kft. mindenesetre leszerződött a hőszivattyúk terén legtekintélyesebb európai kutató és gyártó bázisként számon tartott Alpha-Innotec GmbH.-val. Ez a svájci központú cég 600 féle hőszivattyút gyárt és berendezéseihez a technikailag legtökéletesebb alkatrészeket használja. Így Siemens-elektronikát, svéd hőcserélőket és az amerikai repülőgépgyártásnál bevált kompresszorokat építi a rendszereibe. A magyar társaság árbevétele a minőségi fordulat következtében ugyan visszaesett, ám a folyamatosan növekvő forgalom jövőre akár a félmilliárdot is elérheti.

A Thermo Kft. által is alkalmazott hőszivattyúk működési elve leginkább a hűtőszekrényéhez hasonlít: a szerkezet a környezetben fellelhető hőenergiát lényegében beszivattyúzza a ház belsejébe. A berendezés árammal működik, de igen jó hatékonysággal nyerhető vele hőenergia. A hő összegyűjtésére több lehetőség kínálkozik. Az egyik a talajba fektetett csőrendszer, amelyben hőszállító folyadék kering. A cég ugyanakkor levegős hőszivattyúkkal is dolgozik, amelyek a levegő hőjét vonják ki, legyen szó akár mínusz 20 fokos hidegről. (Természetesen nyáron a berendezés fordítva működik, a légkondicionálást biztosítja.) Mindezek eredményeként egy hőszivattyúval kombinált otthon energiaigénye a felére csökkenthető. Például egy 320 négyzetméteres családi ház ma így 25 ezer forintos havi költséggel fűthető, másképpen fogalmazva: a fűtéskorszerűsítési beruházás alig öt év alatt megtérül.

Léderer mindenből képes hasznos hőt kipréselni, legalábbis így tartják a szakmában, ahol maguk között csak energurunak hívják a vállalkozót. Még a disznóólban röfögő hízók 41 fokos testhőmérsékletét is összegyűjti. A meleg bűztől eddig szellőztetéssel igyekeztek megszabadulni az állatgondozók; egy orosházi állattartó nagyüzemben azonban az ablaknyílás helyett olyan elszívókat szereltek fel az ólakba, amelyek a szomszédos takarmányszárító működését segítik. Ott egy hőszivattyú révén meleg víz lesz az állatok testmelegéből, ami több millió forint megtakarítást eredményez a rezsiben. A Thermo Kft. által kialakított rendszerrel működik egy vecsési élelmiszer-áruház energiatakarékos fűtő-hűtő berendezése is. A pénztárnál sorban álló vásárlók testhőjét a mennyezetbe épített légelszívókkal az energiaellátás szolgálatába állítják, amely a földből kinyert meleggel együtt 40 százaléknyi energiaköltség megtakarítását teszi lehetővé az üzemeltetőnek.

MEGSZÁLLOTTAN. Régi barátja, Makovecz Imre véleménye szerint Léderer András az a megszállott ember, aki a mai brutális üzleti világban a házak fűtésének olcsóbbá tételével az emberek kiszolgáltatottságát csökkenti. „Eközben paradox módon ő maga is olyan kemény üzletember, hogy sokszor kiállhatatlanul viselkedik” – véli a Kossuth-díjas építész, amire Léderer viccesen úgy kontrázik, persze, mert senki más nem mer feleselni a mesterrel.


A vállalkozó szakmai megszállottsága ragadós. Volt rá példa, hogy vidékről hazafelé menet éjjel 3-kor beugrott az irodába az ottfelejtett lakáskulcsáért, és több fiatal tervezőjébe is belebotlott. Ennek persze megvan az oka: munka újabban bőven akad. A Thermo Kft. és a londoni 3rd Rock Energy Limited nemrég kötött megállapodása értelmében az építőipari cég a brit kormánytól kapott támogatásból régi házak fűtéskorszerűsítését végzi a szigetországban, mostantól a budapesti iroda mérnökeivel kiegészülve. De nincs megállás, hiszen az ukrán Kivi Group építőipari társaság egy Kijevben épülő, 10 ezer négyzetméter alapterületű új szálloda hőszivattyús fűtését és légkondicionálását bízta rá a magyar csapatra.