A várandós nők influenzája

növeli annak veszélyét, hogy gyermekük felnőtt életéig autistává és skizofrénné váljon - derül ki amerikai vizsgálatokból.

A kutatók szerint a jelenség hátterében az áll, hogy a légúti fertőzések ellen az anya szervezete által termelt immunanyagok nemkívánatos reakciókat válthatnak ki a magzat idegrendszerében.

Automata könyvszkennert fejlesztettek
amerikai mérnökök, kifejezetten a hétköznapi felhasználók számára. A lapozásra is képes eszköz óránként ötszáz oldal digitalizálására képes, és a végeredményt PDF, JPEG, vagy TIFF állományban tárolja.

A családtagok hollétét nyilvántartó eszközt
fejlesztett a Microsoft. A tábla-PC-szerű kijelző a rokonok mobiltelefonjaival áll összeköttetésben és digitális térképen jelzi a követni kívánt személyek tartózkodási helyét.

Kínában a megújuló energia termelési arányának
megduplázását tervezik 2020-ig, így addigra a mai 8-ról 15 százalékra növekedne e szegmens részesedése a teljes mixből. Ez a mostani kapacitások megháromszorozódását feltételezi.

Úszó atomerőművekkel sótalanítanák
a tengervizet indiai kutatók. Szerintük hosszú távon csak ezek nyújthatnak egyszerre energiát és ivóvizet a tengerparti metropoliszok számára.