Motoros gördeszka

Segway - erről az elektromos kétkerekű járgányról manapság leginkább a kormányzati negyed juthat az olvasó eszébe, hiszen az új városrész névadására kiírt pályázaton ez lesz majd a főnyeremény.














Egyéb hírek is érkeztek azonban a villamos robogó háza tájáról: izraeli diákok a Segway műszaki megoldásait felhasználva önmagától egyensúlyozó motoros gördeszka építésébe fogtak.

A jeruzsálemi Hadassah College hallgatói az iSlide-nak elnevezett deszkát nem négy kisebb, hanem egyetlen nagy, központi kerékkel látják el, amelyet apró, a villamos hálózatról konnektorral tölthető akkuval működő elektromos motor hajt meg. A beépített giroszkópos rendszernek köszönhetően a szerkezet az egyetlen kerék ellenére egyensúlyban tartható. Amikor ugyanis a felhasználó előre helyezi testsúlyát, a kerék felgyorsulva pörög, amikor pedig az utas hátradől, lelassul – hasonlóan az egykerekű biciklizéshez. Az iSlide használata így inkább a csúszkáláshoz, mint a guruláshoz mérhető élményt nyújt. A fittneszkiegészítőkre hasonlító ketyere egyelőre csak prototípus formájában létezik, ám a tervezők már a sorozatgyártásról tárgyalnak befektetőkkel.