Egyesül az Acer és a Gateway

Hosszabb szélcsend után újabb informatikai mega-fúzió van kilátásban. A tajvani székhelyű, főként a note-bookok piacán erős Acer Inc. augusztus végén nyilvános ajánlatott tett az Amerikában piaci részesedése alapján negyedik helyen álló Gateway PC-gyártó részvényeire.














Walter Deppler.
A termékekre fókuszálnak.

A két igazgatótanács jóváhagyta a felvásárlást, illetve azt, hogy az amerikai cégen keresztül az Acer egyúttal a Packard-Bellt is megszerezheti. (Igaz, ez utóbbira a 710 millió dolláros vételárból kevesebb mint 100 millió dollár jut.) A tranzakció lezárása az év vége felé várható, s így világviszonylatban a harmadik legnagyobb PC-gyártó konglomerátum alakul majd ki, 15 milliárd dollár feletti éves bevétellel. Mint Walter Deppler, az Acer elnökhelyettese a Figyelőnek elmondta, mindhárom márkát megtartják hosszú távon is. A felvásárló Acer ugyanakkor egyáltalán nem fordul a szoftverek és az informatikai szolgáltatások felé, ahogyan tette ezt az IBM vagy a HP. „Megmaradunk annál, amihez értünk: a hardverre fókuszálunk hosszabb távon is” – húzta alá az elnökhelyettes. A cég – a legnagyobb gyártók trendjét követve – az idén üzleti és fogyasztói gépekre választotta szét, s újratervezte a bevételek gerincét adó notebook-termékvonalat. Hosszabb távon a három márkanév alatt különböző termékszegmensekre fognak fókuszálni.

A kibővült csoport jövőre már évi 20 millió PC előállítására lesz képes, ám a közeljövőben a közép- és kelet-európai régióban nem terveznek gyártó, illetve a – meglévő szlovák mellé – újabb logisztikai beruházást.