Szenzor a szemben

Népbetegségnek tekinthető a glaukóma, vagyis a zöldhályog. Magyarországon a vakok egyhatoda emiatt veszíti el a látását, és különböző formái a 40 év felettiek 1 százalékát érintik. A németországi Fraunhofer Institut kutatói egyedülálló eszközzel lassítanák a zöldhályog kialakulásának folyamatát.














A glaukómát leggyakrabban a szem belső nyomásának megemelkedése okozza. Látószervünket ugyanis kocsonyás anyag és folyadék tölti ki, és ez utóbbi – a csarnokvíz – egészséges személyek esetében állandóan cserélődik. Ha viszont túl sok csarnokvíz termelődik, vagy az nem tud tökéletesen távozni, a szemgolyó nyomása megemelkedik, aminek következtében sérülnek az agyba információt szállító idegsejtek. Így a látómező egy része kiesik, később pedig akár teljes vakság is kialakulhat. Léteznek azonban gyógyszerek, amelyek időben adagolva csökkentik a szemnyomást, így gyakorlatilag megmentik az érintett személy látását.

A Fraunhofer szenzora az abnormális szemnyomás azonosításában segít. A miniatűr, mindössze 2,5 milliméteres érzékelőt mesterséges szemlencsébe építik be, amelyet egyszerű beavatkozással ültetnek be a betegekbe. A páciens számára láthatatlan szenzor maga két parányi elektródából áll: amikor a szemnyomás emelkedik, ezek közelebb kerülnek egymáshoz, ami elektromos jelet generál – erről pedig az érzékelő tájékoztató rádiójelet sugároz, amelyet külön kézi készüléken tekinthet meg a beteg. A rendszer nélkülözhetetlen eleme egy, a lencsét energiával ellátó, és az adatok leolvasását közvetítő szemüveg is, amelynek kerete elektromágneses mező útján látja el energiával a szenzort.