Már nincs üvegből a Mol

Igencsak megártott a Mol piaci megítélésének az OMV-vel folytatott felvásárlási háború: az átláthatósági listán az élről a 11. helyig zuhant.

Mint az ezredforduló óta minden évben, a Portfolio.hu az idén is elkészítette szokásos transzparencia felmérését a magyar tőzsdei társaságokról. A kérdőívet ezúttal 24 brókercég, illetve befektetési alapkezelő alkalmazottai töltötték ki, ám az eredmény korántsem lett fényes: az idén 7 százalékot visszaesve történelmi mélypontra csökkent a vizsgált vállalatok átlagos megítélése. Ezzel a 2004 óta tartó trend folytatódott, hiszen az akkor beállított csúcs óta a magyar cégek átlagos kiszámíthatósága folyamatosan csökken a részvényelemzők és portfólió-menedzserek szemében.

A felmérésben szereplő 19 cég közül tavaly a Mol állt az átláthatósági és kiszámíthatósági dobogó legtetején, most azonban egyből a 11. helyig zuhant. Ez egyértelműen az OMV-vel folytatott kommunikációs háború, valamint a vitatott megítélésű sajátrészvény-vásárlások miatt történt.

A „korona” így a Magyar Telekom ölébe hullott, a második helyre pedig az Állami Nyomda futott be. Ezzel az alig kétéves tőzsdei szerepléssel büszkélkedő újonc olyan neveket utasított maga mögé, mint a 3. helyezett OTP, az 5. helyezett Egis, vagy éppen a (nem túl előkelő) 8. helyen tanyázó Richter. A képet persze árnyalja, hogy az említett blue-chipek mindegyikéről legalább 13 szakértő mondott véleményt, miközben a kisebb társaságok értékelésére általában csak 4-8 személy vállalkozott. Ettől azonban a sorrend még ugyanolyan elgondolkodtató, főleg a nagyok számára.

A 4. helyen az a Rába áll, melynek az elmúlt 12 hónap során az elemzői lefedettsége nagyban növekedett, míg a 6., illetve a 7. helyre a Zwack és az FHB ékelődött be. A felmérés az idén három új részvénnyel gazdagodott. Ezek közül az Econet.hu azonnal ki is bérelte magának az utolsó, 19. helyet, miközben az Émász a szintén nem túl előkelő 17., az Orco pedig a 14. helyezést szerezte meg. A sereghajtók mezőnyében az említett áramszolgáltató és az Econet közé a Fotex férkőzött be, azonban ezzel a társasággal kapcsolatban azt is érdemes kiemelni, hogy transzparenciájának javulása a Pannonplast után a második legnagyobb mértékű volt.