Kicsik tesznek naggyá

Meghagyja a felvásárolt cégek önállóságát a Trenkwalder-Multiman munkaerő-kölcsönző cég, amelyet több akvizíció segített piacvezető pozícióba.

Először versenytársként került kapcsolatba egymással a Trenk-walder-Multiman Személyzeti Szolgáltató Kft. és a Widar Munkaerő-kölcsönző és Munkaszervező Szolgáltató Kft. Egy multinacionális cég azzal a kölcsönzővel kívánt szerződést kötni, amelyik a legtöbb embert tudja biztosítani számára. A versenyt végül a nemzetközi nagyvállalat nyerte, de az alig hat éve működő Widar Kft. sem sokkal maradt el tőle, s ezzel a szépen teljesítő középvállalat felkeltette a Trenkwalder érdeklődését. Hamarosan megkezdődtek a tárgyalások a felvásárlásról.


Desits Andrea. Az eladással új lehetőségeket akart nyitni a cége számára.

„Nekem nem volt mindegy, hogy kire bízom a munkavállalóinkat és a céget, amelyet magam építettem fel, de kiderült, egyeznek az elképzeléseink” – mondja Desits Andrea, a Widar Kft. ügyvezetője, hozzátéve, hogy nagyon barátságos, emberi volt a tárgyalások légköre. Az elképzelések a vételárat illetően sem tértek el jelentősen egymástól – mindkét fél a Widar Kft. árbevétele, a kölcsönzött munkaerő létszáma és profittermelő képessége alapján számolt -, így hamar aláírták az adásvételi szerződést, s elkezdték felkészíteni a Widar Kft. irodai dolgozóit, hogy zökkenőmentesen tudjanak beilleszkedni a Trenkwalder szervezetébe. Bár a tényleges összeget a cégek bizalmasan kezelik, Szabó Tamás, a Trenkwalder-Multiman Kft. ügyvezető igazgatója annyit elárult, hogy egy kölcsönzött munkavállalóra vetítve a Magyarországon szokásos áron jutottak hozzá a vállalathoz.

A Trenkwalder itteni terjeszkedése

1999. Az osztrák Trenkwalder magyarországi leányvállalatának megalapítása.
2003. A Multi-Man Kft. 80 százalékos tulajdonrészének megvásárlása. A két vállalat fúziójából jött létre az országos irodahálózattal rendelkező, kölcsönzötti létszámát tekintve piacvezető Trenkwalder-Multiman Kft. A vállalat vezetését a Multi-Man Kft. volt tulajdonosa és ügyvezetője, Szabó Tamás vette át.
2004. A miskolci 5N csoport felvásárlása.
A 800 fő kölcsönzött munkavállalót foglalkoztató cég egész Borsod- Abaúj-Zemplén megyét lefedte portfóliójával, így számos új partnert hozott a vállalathoz.
2007. A Widar Kft. felvásárlása.

TERJESZKEDÉS. Az osztrák hátterű Trenkwalder-csoportnál hagyomány, hogy akvizíció útján növeli részesedését. A személyzeti szolgáltató így tett szert piacvezető pozícióra Szlovákiában és Csehországban is. Adataik szerint nálunk a Multi-Man Kft. megvásárlásával váltak piacvezetővé a kölcsönzött munkaerő létszámát tekintve, de 2006-os 12,5 milliárd forintos árbevételükkel már ebből a szempontból is megelőzték versenytársaikat. A Trenkwalder-Multiman célja, hogy saját erőből megőrizze első helyét, ugyanakkor lehetőség szerint növelje is részesedését. A vállalat vezetője szerint ez utóbbihoz már mindenképpen felvásárlásra van szükség a folyamatosan fejlődő munkaerőpiacon.

Hazánkban még kevés vállalat gondolkodik hasonló stratégiában. Bár a felvásárlások és fúziók értéke tavaly megduplázódott, a tranzakciók száma jócskán csökkent. A vásárlókat ráadásul szinte kizárólag a tízmillió euró árbevétel feletti cégek érdeklik (Figyelő, 2007/31. szám). A Widar Kft. az idei évre tervezett 750 millió forintos árbevételével messze elmarad ettől a határtól, a Trenkwaldert azonban másféle mérőszámok és szempontok vezérlik. Kétszáz fő kölcsönzött munkaerőszám alatt számukra sem érné meg az integráció, de a Widar ennek a duplájával rendelkezik. Szabó Tamás szerint az ideális célpont vagy földrajzi vagy szakmai értelemben az övéktől eltérő területen szolgáltat, de vonzó lehet az a cég is, amelynek az övékétől eltérő ügyfélköre van. Ugyanakkor gátat vethet a terveknek, ha a kiválasztott cégről kiderül, a jogszabályokat megkerülve, a munkaerő-kölcsönző piacra jellemző szürkezónában tevékenykedik. Szabó Tamás szerint előfordult már, hogy vissza kellett lépniük, mert – a Widarral ellentétben – a jogi átvilágításon nem ment át a kiválasztott társaság.

A Widar Kft. a dél-alföldi régió ismert munkaerő-kölcsönzője, míg a Trenkwalder jelenléte eddig szerényebb volt ebben a térségben. Ennek oka, hogy Kelet-Magyarország iránt mindeddig mérsékelt érdeklődést tanúsítottak a nagyszámú munkavállalót foglalkoztató termelőcégek, és velük együtt a személyzeti tanácsadók is. Szabó Tamás bízik abban, hogy a helyzet 2-3 éven belül megváltozhat, és a nagy mennyiségű szabad munkavállaló több termelőcéget vonz majd a térségbe.

MINDENKIT MEGTARTANAK. A Widar Kft. a saját neve alatt, önálló egységként, de már a Trenkwalder-csoport tagjaként dolgozik tovább. „A Trenkwaldernek megvan a háttér működési rendszere, a know-how-ja, de elég rugalmas ahhoz, hogy az integráció során elsősorban az üzleti szempontokat tartsa szem előtt” – mondta Szabó Tamás, aki saját bőrén is megtapasztalta ezt a rugalmasságot: az egyik felvásárolt cég, a Multi-Man tulajdonos-ügyvezetőjéből lett a nemzetközi csoport itteni első embere. Szerinte fontos, hogy a Widar Kft. ügyfelei továbbra is ugyanazt a gyorsaságot és rugalmasságot tapasztalják, amit eddig megszoktak. Ugyanakkor a beilleszkedés szempontjából sem mindegy, hogy a cég vezetői és alkalmazottai úgy érzik-e, elvették az önállóságukat, megnyirbálták hatáskörüket, vagy kellő döntési szabadságot kapnak ahhoz, hogy továbbra is ők tudjanak tárgyalni, és felépíthessék saját projektjeiket.


Szabó Tamás. Az övéktől eltérő területen szolgáltató társaságokat vásárolnak fel.

Bár a kölcsönzött állomány mellett a cég adminisztratív munkatársait is megtartják, az utóbbiak esetében bizonyos munkaköröket mindenképpen átszerveznek a megvásárolt társaságnál. A Trenkwalder a pénzügy és a kontrolling területén ragaszkodik saját szabályzatához, és már meg is kezdte az irodai dolgozók oktatását a belső számítógépes rendszerek használatára. Desits Andrea, csak tulajdonosként válik meg a cégtől, vezetői teendőit továbbra is ellátja. „Nem az volt a célom az eladással, hogy megszabaduljak a vállalkozástól, és többé felé se nézzek a munkámnak, hanem hogy új lehetőségeket nyissak a cég számára” – indokolja ezt. Elmondása szerint a Widar Kft. saját erőből évente 50 fővel tudta bővíteni munkaerő-állományát, bizonyos korlátokat azonban sosem tudtak volna átlépni. A hasonló méretű kölcsönző cégek növekedésének határt szab, hogy egy vagy két hónapon keresztül maguknak kell finanszírozniuk munkavállalóik bérét és járulékait. A megbízóknak kiszámlázott összeg ugyanis csak ennyi idő után folyik be a számlájukra, hitelt pedig csak nagyon körülményesen kapnak rövid lejáratú kötelezettségeik teljesítésére. A Trenkwalder által nyújtott tőkeháttérrel viszont a Widar Kft. akár 200 embert is felvehet egyszerre anélkül, hogy kockáztatná biztonságos működését.

Felfutó szolgáltatás

A munkaerő-kölcsönzés keretében a dolgozók egy közvetítő céggel állnak munkaviszonyban, viszont egy másik vállalat foglalkoztatja őket. A foglalkoztatás jellemzően határozott idejű, bár a szolgáltatást egyre többször veszik igénybe határozatlan időre is. Ilyenkor a munkáltatói jogokat és kötelezettségeket a kölcsönző és a foglalkoztató vállalat közösen gyakorolja. A béreket, járulékokat a kölcsönző cég fizeti ki, a kölcsönvevő felé pedig a teljes bérköltségen felül kölcsönzési díjat számláz ki.

A kölcsönzött munkaerő iránti igény egyre növekszik: Magyarországon tavaly 102 ezren találtak így munkát. Legtöbbször a feldolgozóipari cégek, és elsősorban fizikai munkára keresnek így munkavállalókat. A növekvő igényeket egyre több kölcsönző cég elégíti ki; a FigyelőNet adatai szerint számuk 2002 és 2006 között 282-ről 710-re emelkedett.