Zsírégető foci

Egészséges a rendszeres testmozgás - ezt senki sem vitatja. Dán orvosok vizsgálatai szerint azonban nem mindegy, hogy milyen tevékenységet végeznek az egészségi állapotukon javítani akarók: eredményeik alapján például a futball egyértelműen kedvezőbb hatású a szervezetre, mint a szintén sokak által gyakorolt kocogás.

A Kobenhavns Universitet kutatói átlagos fizikai állapotú, 20-40 éves férfiak testmozgás következtében elért fejlődését követték 12 héten át. A vizsgált személyek egy része heti 2-3 alkalommal egy-egy órát focizott, mások ugyanolyan rendszerességgel futni jártak. A tesztperiódus végeztével a tudósok alaposan megvizsgálták alanyaikat. Jó hír, hogy a testmozgók vérnyomása minkét csoportban javult, inzulinérzékenységük nőtt, és általában anyagcseréjük is inkább az egészséges működés jeleit mutatta.


Meglepő volt azonban, hogy számos különbséget is találtak a két eltérő tevékenységet űzők között. Ezek sorában a leginkább feltűnő, hogy míg a focisták átlagosan 3,5 kilónyi zsírtól szabadultak meg, a kocogók csupán 2 kilogrammnyitól. A labdát kergetők ezenkívül 2 kiló extra izmot is felépítettek, szemben a futókkal, akiknek izomtömege nem változott. Rögzíthető egy további, igaz, nehezen számszerűsíthető előny: a futballozók az egészségi állapotukat látványosan javító aktivitást játékos, könnyed tevékenységnek tartották, szemben a kocogókkal, akik mindig nehéz, elszántságot igénylő elfoglaltságként élték meg a sportolást.

A koppenhágai kutatók eredményei nemcsak az egészséges életmód hívei, hanem az orvosok számára is hasznos ötleteket adhatnak: ők a rehabilitáció során latolgathatják a különböző típusú testmozgások előnyeit vagy hátrányait.