Rákgyógyszer adagolására használják

kínai kutatók a hibiszkusz növény vírusát.

Lombikban végzett vizsgálatok eredményei szerint a kórokozóhoz csatolt medicina hatékonyabban éri el a rákos sejteket.

Tumorölő hatásúak a növények
bordó színét okozó vegyületek, az antociánok – derítették ki amerikai kutatók. A felfedezés idővel új, a kékes-lilás gyümölcsökből, például az áfonyából kivont rákellenes hatóanyagok fejlesztéséhez vezethet.

Nem segítik az AIDS-ellenes küzdelmet,
a betegség terjedésének lassulását az absztinenciát hirdető programok – állapították meg brit kutatók, akik 13 amerikai és több fejlődő országbeli hasonló kampány hatásait elemezték. Szerintük az erre fordított összegeket inkább a prostituáltak és az intravénás kábítószerezők felvilágosítására kellene fordítani.

Peking légszennyezését 20 százalékkal csökkentették
a hatóságok egy, az olimpiai felkészülés jegyében végzett gyakorlat során, amelynek idején 1,3 millió autót – a páratlan rendszámúakat – vontak ki ideiglenesen a forgalomból négy napra. A közlekedés átlagos sebessége így másfélszeresére emelkedhetett.

A napfoltok és az afrikai esőzések között
találtak összefüggést amerikai csillagászok. Szerintük az utóbbi száz év adatai arra utalnak, hogy a napfolttevékenység maximuma utáni esztendők mindig kiugróan csapadékosak az egész kontinensen. A megfigyelés az áradások, földcsuszamlások és járványok elleni védelemben segíthet.