Együtt a csapat

Még nincs is bejegyezve, de már szinte teljesen összeállt a Pannónia Biztosító menedzs­mentje; a vezetők tulajdonosai is lesznek a cégnek.

Gőzerővel folyik a Pannónia Magyar Nemzeti Biztosító beindításának előkészítése. (A még meg sem született cég a Napi Gazdaság értesülése szerint máris nevet váltott: régiós terveire tekintettel Közép-Európai Biztosító Zrt.-ként szeretné bejegyeztetni magát.) A cég 2,5 milliárd forintnyi jegyzett tőkével szerveződik, s a Figyelő újabb neveket tudott meg a 20-30 főből álló tulajdonosi körből. Várhatóan beszáll az új biztosítóba Mándoki Zoltán, a Mol és a MÁV korábbi vezérigazgatója, valamint Bayer József, az Axel Springer lapkiadó vállalat magyarországi vezetője is. (A múlt heti számunkban szerepelt alapítók névsora: Kieselbach Tamás, Horváth Béla, Járai Zsigond, Korányi G. Tamás, Martonyi János, Straub Elek, Szapáry György, valamint Vizi E. Szilveszter, s egyetlen külföldi befektetőként megjelenik egy nagy befektetési bank, a Lehman Brothers is.)

Mándoki Zoltán.
A Mol és a MÁV korábbi vezérigazgatója információ­ink szerint tuladonosként jelenik meg a társaságban.

A cég leendő tulajdonosainak többsége továbbra sem kívánt nyilatkozni, a sikeres magánbefektetőként és a Napi Gazdaság főszerkesztőjeként is ismert Korányi G. Tamás azonban kötélnek állt néhány mondat erejéig. A pénzügyi befektetőként 100 milliós nagyságrendű tőkét az alakuló biztosítóba invesztáló Korányi elmondta: soha életében nem volt biztosítása, de most, az ötödik iksz felé közeledve belátta, hogy a biztosítás fontos dolog. Ha pedig ennyi idő után végre kapcsolatba kerül egy biztosítóval, azt inkább alapítóként teszi. Igen hosszú távra fektet be, s azzal is számol, hogy egy ilyen cégnél az első évek további alapítói invesztíciót is igényelhetnek, különösen, ha a cég nagy növekedésre képes.

Itthon még egyáltalán nem elterjedt megoldás, hogy az alapító-tulajdonosok mellett a cég topmenedzserei is jegyezzenek részvényt. E mögött az az elgondolás áll, hogy míg a nagy multinacionális cégek részvényopciós megállapodással motiválni tudják a felső vezetőket a minél fényesebb teljesítményre, egy hazai alapítású társaságnak erre korlátozottabbak a lehetőségei. „Ám ha a cégvezetők saját pénzüket is kockáztatják egy-egy üzleti döntés során, inkább jó gazda módjára járnak el” – indokolta a Figyelőnek az eljárást Horváth Béla, az új cég állítólagos ötletgazdája, s leendő vezetője, az Aviva korábbi elnök-vezérigazgatója.

Természetesen helyettese, a Pannónia (Közép-Európai) Biztosító majdani nemzetközi ügyekért felelős vezérigazgatója is jegyez részvényt – a pozíció várományosa Németh Attila, a Vodafone jelenlegi vezérigazgató-helyettese. A szakember november elején igazol át a céghez, illetve a biztosító piacra lépését előkészítő projektcéghez. Németh Attila korábban a Digital Equipment magyarországi leánycégét, majd a PanTel hazai leányvállalatát erősítette, az utóbbit értékesítésért felelős vezetőként. A Vodafone-nál korábban a marketing, az értékesítési és a kereskedelmi igazgatói posztokat töltötte be, s most is csak azért válik meg a mobilcégtől, mivel – mint mondja – „hét és fél év hosszú idő egy iparágban”. A szakember a régiós terjeszkedésért lesz felelős, bár elismeri, hogy nemzetközi csapatot eddig még nem hozott létre, de mint mondja, „éppen ez benne a kihívás”.

Németh Attila.
A Vodafone jelenlegi vezér­igazgató-helyettesének az lesz majd a feladata, hogy előkészítse az új biztosító nemzet­közi terjeszkedését.

SZAKMAI HÁTTÉR. A cég pénzügyi vezetője marad a kaptafánál, vagyis a biztosítási szakmából érkezik: Kelemen Zsolt, a Winterthur, majd Credit Suisse, majd ismét Winterthur, végül AXA névre hallgató biztosítótársaság eddigi pénzügyi vezérigazgató-helyettese igazol a társasághoz. Kelemen Zsolt azt cáfolta, hogy az AXA-tól való távozása összefüggésben lenne a cég közelmúltbeli „lefejezésével”. A biztosítótól az AXA tulajdonszerzését követően távozott Walter Tauchner elnök-vezérigazgató, majd a napokban Gecser Ottó értékesítési és marketingvezérigazgató-helyettes is, aki információink szerint a Brokernet-csoport új holdingcégének vezérigazgató-helyettese lesz. Kelemen Zsolt még május végén hagyta el az Axa-t. „Nem vágtam rá az ajtót senkire, sem szakmai, sem személyes problémám nem volt, mindössze annyi, hogy kilenc év után új kihívásra vágytam” – magyarázta lapunknak.

Megvan már a „Közép-Európai-Pannonia” informatikai főnöke is, Vigh Sándor, a Formula/400 Kft. korábbi vezérigazgató-helyettese személyében; egy másik kulcspozíció, a termékfejlesztési terület pedig Gaál Csaba kezébe kerül – ő az OTP Garancia Biztosítónál töltött be korábban hasonló pozíciót. Vigh Sándor azzal hárította el a nyilatkozatot, hogy arra csak a leendő biztosító kommunikációs vezetője jogosult. Ez utóbbi pedig Missura Gábor lesz, aki Járai Zsigmond „alatt” töltötte be a Magyar Nemzeti Bank szóvivői posztját, s „főnökével” majdnem egy időben, ez év májusában távozott közös megegyezéssel. (Járai a Pannónia felügyelőbizottságának elnöke lesz.) Missura azzal hárította el lapunk érdeklődését, hogy az új biztosító akkor lép majd a nyilvánosság elé, ha a társaság cégbírósági bejegyzése megtörténik. Erre pedig várhatóan és legkorábban szeptember végén kerülhet sor.