A Hankook – belülről

Nem tudom, feltűnt-e már valakinek, hogy akik már jó ideje a rácalmási Hankook-üzem (Gumifigurák - Figyelő, 2007/34. szám) alkalmazottai, hangtalanul, szerényen elvannak, teszik a dolgukat.

Nincsenek különösebb problémáik a főnökeikkel, ha mégis, diplomatikusan oldják meg a gondokat. Ellenben a „friss hús” siránkozik a körülmények miatt, kevesli a bérét. Pedig amit itt mindenki kap nettóban, más helyen az jár bruttóban. Egyébként meg ki kell próbálni a dunaújvárosi vasművet, ott nyomni a melót a pakurában, a kokszban. Én évekig jártam be, és mondhatom: inkább száz Hankook legyen, mint egyetlen vasmű. Vagy el kell szegődni egy magánvállalkozóhoz, aki kiszívja az ember vérét. Nem jelent be, túlórázni viszont lehet bármennyit, természetesen ingyen. Be lehetne vezetni persze a teljesítménybérezést, de akkor nem egy munkás lenne, aki még fizetésének megfelelő összeget se tudná összehozni.
EGY DOLGOZÓ


• Címlapfotó
Az elmúlt heti, a gazdálkodó magyar szerzetesrendekről szóló összeállításunk címlapfotósának neve a tartalomjegyzékben, sajnálatos elírás folytán, tévesen jelent meg. A borítón közölt felvételt valójában Hartyányi Norbert készítette. A szerk.


Merkel-Orbán találkozó
Meglepetéssel olvastam legutóbbi lapszámukban az Angela Merkel-látogatásról írt hírt. Minden lap, amelyet kézbe vettem, beszámolt arról, hogy a német kancellárasszony találkozott Gyurcsány Ferenccel és Orbán Viktorral. Önöknél ez utóbbi név lemaradt, holott a hatórás villámlátogatás talán egyetlen kézzelfogható haszna, hogy a CDU és a Fidesz közös programalkotásba kezd.
Talán csak nem az zavarta Önöket, hogy a hír ezen része nem illett az Orbánról kialakított és sugallni akart képükbe?
DRASKOVITS TAMÁS

*
Sugalmazni ugyan semmit nem akartunk, ám ettől még hibáztunk. A szerk.


Vita Bátáról
Felháborodva olvastam Tompa Imre Keszegek, lusták, borok című írását (Figyelő, 2007/29. szám). Én születésem óta Bátán élek, és sértőnek érzem sorait ránk nézve. Nem állítom, mert hazugság lenne, hogy nincsenek a faluban lusta és segélyből élő emberek, de kikérem magunknak a többség nevében, hogy ezt ráhúzzák a falura, és általánosítson mindenkire nézve.
TAKARÓ JÁNOS, BÁTA
e-mail

***
Én örülök, hogy megjelent ez a cikk. Az egész ország így halódik, ahogy a szerző is írja. Nekünk legalább van múltunk, és ha változtatunk, lesz jövőnk is. A fesztivál segíthet, de más is kell. Például, hogy ne úgy nézzünk ki, mint egy lepukkant mexikói falu, a porban, meg a kocsma előtt fetrengő mexikóiakkal. Aki bátai, tudja: ezek az hombrék gond nélkül lopnak a szomszédból, a segélyt meg első nap elisszák. Legyünk realisták.
BUNKÓ BAKSZI, BÁTA
e-mail