Gyengülő konjunktúra

Lanyhulóban az európai konjunktúra, s ez különösen rosszul jöhet a gyengélkedő magyar gazdaságnak.

Egyelőre úgy látszik, a német üzleti bizalomra nem gyakorolt különösebb hatást a világ pénzpiacain az elmúlt hetekben bekövetkezett felfordulás. A müncheni székhelyű Ifo gazdaságkutató intézet hangulatindexe augusztusban csak enyhén mérséklődött a júliusi értékhez képest, ami azt jelenti, hogy a felmérésben megkérdezett társaságok érezhettek valamit az amerikai piacokról terjedő jelzáloghitel-válságból, ám az alapvetően nem rendítette meg a bizalmat.


Az európai konjunktúra még jó formában van ugyan, de az adatok alapján elképzelhető, hogy kezdetét veszi egy lanyhuló fázis. Németország az eurózóna legnagyobb gazdasága, s a magyar kivitel túlnyomó részének felvevő piaca. A német konjunktúra így alapvetően meghatározza a magyar exportszektor teljesítményét. Ezt támasztja alá az is, hogy az Ifo index és a magyar ipari termelés indexe általában együtt mozog. Így ha az Ifo a német konjunktúra lanyhulását vetíti előre, az nem jelent túl sok jót a magyar GDP növekedése szempontjából. Az index komponensei közül a pillanatnyi helyzetre vonatkozó részmutató augusztusban még a júliusinál is kedvezőbb képet fest. Ennek alapján egyelőre nehéz eldönteni, hogy valóban sérülés nélkül élték meg e társaságok a tőkepiaci turbulenciákat, vagy azok hatása csak később jelenik meg a kutatóintézetek által összeállított felmérésekben.

A német feldolgozóipari cégek augusztusban a következő féléves kilátásokat firtató kérdésre kevésbé optimista hangvételben nyilatkoztak, mint egy hónappal korábban. Hasonló volt a helyzet az export jövőbeni lehetőségeit firtató kérdésnél is, ami már csak azért is furcsa, mert ebben az időszakban gyengült az euró, s így a kivitel nyereségesebbé vált. Elképzelhető, hogy az exporttal kapcsolatos pesszimizmus hátterében az euró jövőbeni erősödésére vonatkozó várakozás áll.