Tinédzser parti

Tele van a pop nagy tanulságokkal, amelyek nélkül teljes lehet ugyan az életünk, legfeljebb rosszul állítjuk be az ideális zajszintünket.






Mert ha nagy a zaj, a rock and rollnál nagyobb hülyeségeket sem halljuk meg. Az bizonnyal nem korszakos megállapítás, hogy sokféle emo zene van (Tokyo Hoteltől a My Chemical Romance-ig), ahogy az se nagy észrevétel, hogy Biffy Clyro emo-zsánerű lemeze sokkal több a trendet leginkább meghatározó emo muzsikáknál. Ugyanakkor a Thirty Seconds To Mars albuma, az A Beautiful Lie csak annyit vállal, amennyi ahhoz kell, hogy megőrüljenek tőlük a halálfejes uzsonnás táskát hordó hetedikes lányok, és erősebben sminkeljék ki magukat a szeptemberi évnyitóra.







A skóciai Kilmarnockból indult Biffy Clyro tíz éve próbálkozik, de csak a Puzzle című idei lemezükkel sikerült az áhított áttörés. Újabb tanulság: ha elkezdted, csak akkor add fel, ha már mindent elértél. Addig viszont nem árt, ha olyan számokat írsz, mint a Living is a Problem Because Everything Dies (az év egyik legjobb nyitó dala), és olyanokkal folytatod, mint a Saturday Superhouse, a Who’s Got a Match vagy a Semi-Mental 4/15 ths. A Puzzle-nek vannak még jól elkapott pillanatai, de túl nagy a kontraszt a kiváló felvételek és a grunge-ot és a mai emós hatásokat variáló szerényebb vállalások között. Talán produceri nyomásra vették „emósabbra” a figurát, pedig ha az atmoszférikus rockot erőltették volna, az év egyik nagy durranása lehetett volna a Puzzle.

A Thirty Seconds To Mars tipikus melodikus rockzenét állít elő, punkos díszítő sormintákkal, közepes színvonalú majdnem-slágerekkel. A csinos srácok ugyanazt a lajbis-kacagányos imázst követik, mint a My Chemical Romance, és majdnem olyan hisztéria veszi körül őket, mint anno a Kajagoogoo-t.

A legszebb az egészben, hogy a zenekar „alulról jött”, a brand-et nem vezették be. A siker titka nyilvánvalóan Jared Leto, aki olyan filmekben játszott, mint a Rekviem egy álomért, A harcosok klubja vagy a Trója. A rock újabb tanulságai: a gitár öltöztet, és a rock and roll is csak egy szerep.

Biffy Clyro: Puzzle › Warner › 50 perc, 13 szám. Poptőzsdei árfolyam: *** és fél
Thirty Seconds To Mars: A Beautiful Lie › EMI › 56 perc, 12 szám Poptőzsdei árfolyam: ** és fél