Belehúzott az Állami Nyomda

Gyorsjelentése tanúsága szerint elképesztő mértékben javult a társaság hatékonysága.

Stagnáló árbevétel mellett 36 százalékkal növekvő üzemi eredményről, és csaknem 50 százalékkal nagyobb, 278 millió forintos mérleg szerinti eredményről számolt be második negyedéves gyorsjelentésében az Állami Nyomda. A számok elképesztő hatékonyságnövekedésről tanúskodnak. A háttérben alapvetően két tényező húzódik meg: egyrészt a társaság gőzerővel hajtja végre költségoptimalizációs programját, másrészt pedig az árbevétel az alacsonyabb fedezetű hagyományos nyomdatermékekről eltolódott a biztonsági megoldások irányába, mely utóbbiakon a cég busás hasznot realizál.

Az irányváltást jól tükrözi, hogy a divíziók közül a nyomtatványgyártás bevétele 41 százalékkal csökkent, miközben a biztonsági termékek, megoldások szegmensben a forgalom 71 százalékkal ugrott meg. A teljes képhez persze hozzátartozik, hogy a bázisidőszakban a parlamenti választásokkal kapcsolatos megrendelések 400 millió forintra rúgtak; ezeket figyelmen kívül hagyva már nem esett vissza a nyomtatványgyártás bevétele.

A gyorsjelentést átböngészőknek feltűnhetett egy kósza mondat, mely szerint az igazgatóság elfogadta a menedzsment ösztönző részvényopciós program alapelveit. Erről azonban, furcsamód, semmilyen egyéb részlet nem látott napvilágot. A cég vezérigazgató-helyettese szerint ennek oka, hogy konkrét döntések még nem születtek. Annyit azért elárult: a társaság várhatóan saját részvények vásárlásával teremti elő a programhoz szükséges részvénymennyiséget.

Erre nem is kellett sokáig várni. Augusztus 17-én már vásároltak 5 ezer darab papírt, így az aznapi piaci forgalomnak mintegy 50 százalékát tették ki a sajátrészvény-vásárlások. Aki el akar adni, annak most a pótlólagos kereslet belépésével lehetősége nyílik a kiszállásra anélkül, hogy az amúgy igen illikvid részvény árfolyamát komolyabban letörné. Mindazonáltal elgondolkodtató, hogy ha a menedzsment a jelenlegi 14 ezer forintos kurzus mellett még érdemesnek látta beindítani az opciós programot, akkor biztosan jó döntés-e kiszállni az elmúlt évben rakétaszerűen emelkedő, viszont immár közel egy hónapja stagnáló részvényből. Mint ismeretes, korábban több nagytulajdonos (köztük a vezérigazgató és helyettese) bejelentette: a 17,5 ezer forintos árfolyam eléréséig tulajdonosként még biztosan összehangoltan kívánnak fellépni a cég ügyeiben.