Levitáló szélturbina

Bár a szélenergia-szektor növekedésének üteme Európában némileg lefékeződött az utóbbi egy-két évben, jók az esélyek arra - ahogyan azt az európai szélenergia szövetség, az EWEA jövendöli -, hogy 2020-ig a teljes villamosenergia-felhasználás akár 16 százalékát is szélerőművek szolgáltassák az EU-ban.

Különösen akkor válhat ez valóra, ha a mainál hatékonyabb szélturbinákat sikerül építeni. Ilyen ígéretes újítás lehet a mágneses levitáció jelenségének alkalmazása a szélerőművekben; ennek fejlesztésével jelenleg az amerikai Magwind nevű vállalat és velük párhuzamosan kínai tudósok is foglalkoznak.


A levitáló turbina lényege, hogy a szelet felfogó lapátokat, vagy bordákat nem mechanikai szerkezet tartja, hanem megfelelően pozícionált permanens mágnesek erőtere – így pedig a súrlódás, a kopás és számos, az élettartamot károsan befolyásoló tényező kiküszöbölhető. A Magwind ráadásul gigantikus erőmű építésével kerülné el a kisebb méretű turbinák építéséből adódó veszteséget: mindjárt 750 ezer háztartás villamosáram-igényeit kielégítő monstrumot terveznek. Ez mindössze 40 hektárt foglalna el, ami egy hasonló teljesítményű atomerőmű kiterjedésével vethető össze – a különbség az, hogy ez a szerkezet semmiféle káros anyagot nem bocsátana ki.

Míg a Magwind mérnökei jelenleg befektetőkkel tárgyalnak, a kínai levitációs szélerőművet már be is mutatták egy szakmai kiállításon. Ez a tisztán kínai fejlesztés állítólag 20 százalékkal hatékonyabb, mint a ma létező legjobb turbinák, és az igen lassú, mindössze 1,5 méter/másodperc sebességű szelek hasznosítására is alkalmas. Így az átlagos erejű légáramlatokkal rendelkező területeken akár évi ezer órával is megnöveli az áramot termelő ciklust.