Áram a testből

Egyik nagy hátránya a szórakoztatóelektronikai ketyeréknek, hogy elemeik, akkumulátoraik időnként lemerülnek, és ha épp nincs kéznél a töltő, gyakran használhatatlanná válnak.














A német Fraunhofer Insitut mérnökei most olyan elektronikai komponenseket fejlesztenek, amelyek a felhasználók testének hőjét hasznosítva termelnek energiát.

A már ma is létező termoelektromos generátorok működése azon a jelenségen alapul, hogy két eltérő hőmérsékletű fémből vagy félvezetőből álló test között elektromos feszültség keletkezik. A gond csupán az, hogy e rendszer akkor működik hatékonyan, ha a hőmérsékletkülönbség nagy. Így ehhez fűtőanyagra van szükség, vagyis a „töltés” problémája itt ugyanúgy fennáll. Az űreszközökben általában radioaktív izotópok termelik az efféle generátorok számára szükséges hőt; a német kutatók megoldásában azonban az emberi test adja a hajtóerőt. Mivel ezt hőforrásként használva csak igen kis feszültség nyerhető, a tudósok több kisebb egységet kötöttek össze, amelyek együttesen már 0,5 fokos hőmérsékletkülönbséget is kihasználnak, és akár egy-két voltos feszültséget is létrehoznak. Ez pedig már elegendő karórák, mp3-lejátszók, vagy fejszettek működtetésére, illetve azok akksijainak töltésére is. A kutatók mindemellett a fűtés- vagy hűtőrendszerek működését szabályzó apró kijelzőkkel ellátott kontrollegységeket is e termogenerátorokkal látnák el.