Vérátömlesztéssel nem terjed a rák,

derül ki egy dán-svéd közös tanulmányból, amelynek során több mint 12 ezer, a véradás után bizonyítottan rákban megbetegedő donortól vért kapott személy betegségeit elemezték.

Korábban egyes kutatók feltételezték, hogy bizonyos rákfajták esetleg terjedhetnek vértranszfúzió útján.

Mágneses gyógyszert fejlesztenek
német orvosok. A különösen a tüdő betegségeire alkalmazott hatóanyagokat mágneses tulajdonságokkal rendelkező nanorészecskékhez kötik, és így belélegezhető orvosságot állítanak elő, amelyet nagy mágnesekkel terelnek a hörgőkbe. A ma használt beszívható gyógyszerek nagy része az inhalálás után kárba vész; az új megoldástól a hatékonyság növelését várják.

Hepatitisz B-vel fertőzött múmiát
azonosítottak dél-koreai és izraeli kutatók. Az ötszáz évvel ezelőtt élt gyermek testében talált eddigi legrégebbi vírust most a mai törzsekkel vetik össze, hogy múltbeli fejlődésére következtessenek. Az eredmények hatékonyabb Hepatitisz-B elleni gyógyszerek fejlesztésére számítanak.

Rezgések energiája hajtja
azokat a szívritmus-szabályzókat, amelyeket brit mérnökök fejlesztenek. A szerkezet a szívverés által okozott vibrációkat alakítja elektromos energiává.

Indiai orrszarvút termékenyítettek meg
mesterségesen egy amerikai állatkertben. Hasonló művelet korábban csak Budapesten sikerült, ahol a beavatkozás eredményeképp egy afrikai szélesszájú rinópárnak született bébije.

Erszényes farkas akár még a hatvanas években is
élhetett Tasmániában, állítják ausztrál tudósok. Egy ottani múzeumban ugyanis olyan, alig ötven éves ürülékmintákat őriznek, amelyek szerintük a mára kihalt ragadozótól származnak, és nem kutyáktól, ahogyan azt eddig hitték. A széklet eredetét DNS vizsgálattal határozzák majd meg.