Szüretelő robot

Piaci sikerüket részben annak köszönhetik az amerikai borok, hogy az esetek többségében gépekkel betakarított szőlőből készülnek.

Ám míg a manapság a szüretelésre használt eszközök inkább a szemeket rázzák le a fürtről, esetleg a szárat törik le, San Diegó-i mérnökök most olyan robotot fejlesztenek, amely az emberi kézhez hasonlóan képes a bogyókat és a tőkét is kímélve szőlőt szedni. A Vision Robotics terméke, a Vineyard Pruner pontos képfeldolgozó rendszert használ a fürtök felismerésére, s precíz hidraulikus fogantyúkat azok betakarítására. Mi több, a gép azonosítja és elkülöníti a rothadt fürtöket, sőt, speciális késekkel meg is metszi a tőkéket, illetve el is távolítja a nemkívánatos növényeket.


A robot félhektárnyi ültetvénnyel három, három és fél óra alatt végez, így egyetlen ilyen eszköz egy szezon alatt mintegy 200 hektár gépesített betakarítását teszi lehetővé. Ezért vele – a kézi szüreteléshez képest – alig fél áron leszedhető a szőlő, állítja a gyártó. A Vision Robotics a már meglévő és kereskedelmi forgalomban is elérhető narancsszedő gépét továbbfejlesztve állt elő a szüretelő robottal, amelynek egyelőre csupán a prototípusával rendelkezik. Ezt egy mezőgazdasági szakkiállításon mutatták be nemrég. A cég tervei szerint azonban az idei szezonban már az érdeklődő gazdák szőlőiben is tesztelnék; az így szerzett tapasztalatok alapján tökéletesített első generációs szüretrobot aztán jövőre kerülne piacra.