Miért fontos a transzparencia?

BETEKINTÉS. Egy társaság részvényeinek árfolyamát nagymértékben meghatározza az adott cég menedzsmentjének transzparenciája, vagyis az, hogy mennyire engedi belelátni a cég életébe részvényeseit, mennyire nyitott feléjük a működés tekintetében. Amennyiben egy társaságnál egyáltalán nincs meg, vagy alacsony a transzparencia, akkor az automatikusan diszkontot von maga után az árazásban, mely alacsonyabb részvényárfolyamot jelent.FÓRUMOK. A transzparencia növelésének eszközei [...]

BETEKINTÉS. Egy társaság részvényeinek árfolyamát nagymértékben meghatározza az adott cég menedzsmentjének transzparenciája, vagyis az, hogy mennyire engedi belelátni a cég életébe részvényeseit, mennyire nyitott feléjük a működés tekintetében. Amennyiben egy társaságnál egyáltalán nincs meg, vagy alacsony a transzparencia, akkor az automatikusan diszkontot von maga után az árazásban, mely alacsonyabb részvényárfolyamot jelent.

FÓRUMOK. A transzparencia növelésének eszközei között elsősorban a jövőbeli stratégia tervek, eredményvárakozások folyamatos kommunikálása említhető. Nem árt részt venni különböző befektetői fórumokon, gyorsan megválaszolni a részvényesi kérdéseket, s igen fontos a korábban megfogalmazott eredmények, tervek folyamatos felülvizsgálata és kommunikálása is.

ÁREMELŐ INTÉZMÉNYEK. A transzparencia emelkedésével párhuzamosan általában megfigyelhető az intézményi befektetők növekvő érdeklődése, mely az árfolyam emelkedését vonja maga után. A professzionális befektetők számára kiemelkedően fontos, hogy minél jobban átlássák a céget, hiszen mások pénzét fektetik be, s el kell tudni számolniuk döntéseikkel.