Tizenhárom dühös ember

Előbb vagy utóbb, de a kaszinó lesz a nyertes - ez a rulett lényege. A játékos esélye az első körben egy a harminchathoz. Annak esélye, hogy a következő pörgetésnél ugyanaz a szám jöjjön ki már egy az ezerkétszáz-kilencvenhathoz, a harmadik pörgetésnél pedig egy a negyvenhatezer-hatszázötvenhathoz.














Hollywood egyik pompázatos klónja, az Ocean’s Eleven könnyed, játékos és elegáns film volt a második (Ocean’s Twelwe), amikor ugyanazokkal a számokkal játszottak, de a háttérben a gyönyörű Catherine Zeta-Jones keverte a lapokat, génhibás mutáns lett, szinte követhetetlen logikával, elvarratlan szálakkal, súlyos kihagyásokkal, még a sóherpénzt is kockáztatva. A harmadikban ugyanaz a csapat kísérletezik: a túlfoglalkoztatott Steven Soderbergh, mint az ötlet szülőatyja, George Clooney, mint hallgatag és feltűnően térlátású Danny, a dörzsölt Brad Pitt, és persze az összes lefárasztott csapattag, köztük a szörnyűségesen absztrakt kabarékaraktert a recepciós pultnál kicsomagoló Eddie Jemison. Mivel a közönség még egy – sőt, egyszerre több – kaszinó egyidejű kirablását már nehezen tolerálta volna, a tét emelése nélkül az egyetlen lehetséges megoldásként – az ősi ellenféllel (Andy Garcia) szövetkezve – minden kapitalisták leggonoszabbika, Mr. Bank az ellenfél. Mr. Bankot némi reminiszcenciák kíséretében Al Pacino keni le, aki olyan sokszor volt az ördög ügyvédje, hogy minden kínos manírját illik komolyan venni. Pacino szívrohamot okoz Danny Ocean bandája legkedvesebb bajkeverőjének, és semmi kétséget nem hagy a felől, hogy egyetlen dologtól tart igazán: egy földrengéstől, ami romba dönti Las Vegast, persze beleértve a saját luxusszálloda-kaszinóját is. A történet – természetesen Hollywood gátlástalanságának bizonyítékaként – egyfelől elmeséli, hogy a mesterséges földrengés előidézése csak szervezés kérdése, másfelől formailag az Ocean’s 13 igyekszik felzárkózni a durván vágott, követhetetlen és egyre idegesítőbb Guy Rithcie-filmek világához: hosszú ideje nem lehetett látni ennyi egymásra hordott, értelmetlen, a cselekmény hiányosságait eltakarni hivatott képet. Furcsa módon az Ocean’s 13-ban mégis van valami megnyugtatóan idegesítő rendszer. Talán Clooney fényszegény, szenvtelen játéka, talán az öreg diákok küzdelme a szintetikus aggyal dolgozó játékrendszerek ellen, talán annak a vágynak az ismételt átérzése, hogy mégis csak lehet bankot robbantani.


Ocean’s Thirteen – A játszma folytatódik Amerikai film › Rendezte: Steven Soderbergh › Főszereplők: George Clooney, Brad Pitt, Al Pacino › 130 perc