Nyomdasiker

Hetek óta me­gállít­hatatlanul tör felfelé az Állami Nyomda árfolyama.

Három pozitív hír is érkezett mostanában az Állami Nyomda részvényeivel kapcsolatban, a papír árfolyama pedig immár a háromszorosára nőtt a 2005. decemberi tőzsdei bevezetés óta. Elsőként pozitívan hatott, hogy egy újabb társaság, a Raiffeisen kezdte meg a cég papírjainak követését vételi ajánlás mellett 13 250 forintos célárfolyammal. Ezt követően a pozitív jövőbeli várakozásokra alapozva a ConCorde emelte meg célárát 14 200 forintra, majd pedig a társaság vezetői és egyik nagytulajdonosa jelentették be, hogy 13 ezerről 17,5 ezer forintra emelték meg azt az árfolyamszintet, amelynek eléréséig összehangoltan kívánnak eljárni. Az árfolyam gyorsan átlépte mindkét elemzői célárat, hétfőn áttörte a 15 ezer forintot, amivel a cég tőkeértéke már nagyjából akkora, ami a kis cégek iránt érdeklődő külföldi alapok érdeklődését is felkeltheti.

A drágulásban lényeges szerepe van annak, hogy a befektetők egyre inkább elismerik a cég menedzsmentjének transzparencia melletti elkötelezettségét. A jövőbeli teljesítmény tekintetében meghatározó szerep jut annak, hogy a társaság a terjeszkedés mellett tette le voksát, szemben a korábban deklarált osztalékorientáltsággal. Az éves eredményből folyamatosan különítettek el pénzt az akvizíciókra, s e folyamatot az is megkönnyíti, hogy a társaság nettó eladósodottsága egyre alacsonyabb szintű. A fentieken felül pozitívan értékelhető, hogy a következő három évben 40 százalékos szintre kívánják növelni az exportárbevétel arányát (2005-ben ez 4,6, tavaly pedig 12,5 százalék volt.)

További növekedési potenciálként értékelhető az RFID, a világszerte egyre nagyobb mértékben elterjedő rádiófrekvenciás termékazonosító. A csipek használhatóságának köre szinte végtelen: Németországban például a saarbrückeni klinika vérbankjában az érkező vértasakok mindegyikét RFID-címkével látják el, amellyel később azonosítani tudják a vér eredetét, felhasználásának célját és a vért kapó személyt is, míg a tengerentúlon ilyen azonosítókkal látják el az útleveleket, majd hamarosan a személyi igazolványokat és jogosítványokat is. A régióban elsősorban az élelmiszer- és gyógyszeriparban néz jelentős felfutás elé a termék, amelyet az Európai Unió is támogat, hiszen ezzel mindkét iparág esetében hatékonyabbá válhat a termékhamisítás elleni küzdelem. A rendszernek egyelőre egyetlen hátránya, hogy meglehetősen drága, ám az árak fokozatosan csökkennek, így az RFID régiós felfutása már nem sokáig várathat magára.