Tízezreknek fizet a szabálysértő OTP

Az OTP Bank kötelezettségvállalásával zárult az a versenyfelügyeleti eljárás, amely a bank ellen gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanújával indult – döntött a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa.

Az eljárás azért indult, mert az OTP a személyi kölcsönök végtörlesztési díját 2005 augusztusában a szerződéses futamidő során egyoldalúan, a szerződéskötéskor rögzítetthez képest jelentősen megemelte, amely gazdasági erőfölényes helyzet esetén felveti a tisztességtelen, visszaélésszerű piaci magatartás valószínűségét.

A forintalapú konstrukciónál ez például azt jelentette, hogy a szerződés megkötésekor ismert 5000 forintról 35 000 forintra emelkedett az az összeg, amelyet a futamidő előtt törleszteni szándékozó személyeknek fizetniük kellett.

A GVH közleményében olvasható, hogy az egyoldalú díjváltoztatás miatt többet fizetni kényszerülő ügyfelek a bank vállalása nyomán, a különbözet nem csekély hányadát visszakapják, méghozzá gyors és egyszerű eljárást követően. A visszafizetés több tízezer ügyfelet érint.

Címkék: bank