Módosított csiperke

Megbütykölt génállománnyal rendelkező, emberi fogyasztásra szánt organizmusok eddig kizárólag a növények és állatok csoportjából kerültek ki; az amerikai Penn State University által alapított Agarigen nevű biotech cég tudósai azonban most az élőlények harmadik típusa, azaz a gombák génállományát is sikeresen módosították.

Technológiájukkal állítólag kedvező tulajdonságú fajtákat állíthatnak elő. A kutatók kísérleteinek alanya a leggyakrabban vásárolt faj, a kétspórás csiperke, hétköznapi nevén sampinyon.


A gombák az emberi szervezet számára rendkívül értékes vegyületeket, ásványi anyagokat és fehérjéket tartalmaznak, ráadásul gyorsan és könnyen tervezhetően termeszthetők. Ez utóbbi tulajdonság különösen igaz a komposzthalmokon óriási mennyiségben előállított kerti csiperkére, amely így ideális „élő vegyi gyár” lehet. Az Agarigen tervei szerint különböző hatóanyagokat, vakcinák alapjául szolgáló fehérjéket, hormonokat, vagy az iparban felhasználható enzimeket termeltetnének a gyorsan növő gombával. Ennek érdekében baktériumokat használtak az általuk kívánt gének bevitelére; ily módon sikerült is már egy bizonyos antibiotikummal szemben ellenálló csiperketörzset teremteniük. A könnyen és nagy tételben értékesíthető inzulintermelő törzs előállításán dolgoznak.