Búvárrobot éles bevetésen

Kevés olyan vidék létezik a Földön, amellyel a világűrbeli viszonyokat modellezni lehet. A mexikói El Zacatón nevű kútszerű barlangi víznyelő azonban minden bizonnyal ilyen.

Ezért is választották ezt az alig 100 méter széles, mégis több mint 300 méter mély képződményt a NASA új űreszköze, a DEPTHX tesztelésére. A robotot, amelyet a tervek szerint idővel a Jupiter egyik holdján, az Európán vetnének be, a hasonló rendszerek feltérképezésére fejlesztették.


A csillagászok feltételezései szerint az Európán tetemes mennyiségű folyékony víz található a felszín alatti óceánok formájában, és ezek akár életnek is otthont adhatnak. Egy, a DEPTHX-hez hasonló eszköz pedig alkalmas lehet e vízzel borított világ felfedezésére. Ez ugyanis önállóan, emberi beavatkozás nélkül is képes behatolni az eldugott, nehezen megközelíthető területekre, amelyekről aztán hanglokátoraival háromdimenziós térképet készít. Emellett természetesen filmez és fotóz is, szenzoraival pedig elemzi a víz összetételét.

Az El Zacatón felderítése során a másfél tonnás DEPTHX olyan mélyre merült le, ahová búvárnak még nem sikerült eljutnia; a NASA szerint a robot elérte a víznyelő 318 méteres mélységben lévő alját. Innen mintát vett a medret alkotó kőzetekből, ahogyan ezt az Európán is tervezik majd. Az űrügynökség egyébként 2015-ben lőné fel az Európa felderítésére szánt szondát, és, ha minden jól megy, 2019-re választ kaphatnak arra a kérdésre, van-e élet az Európán. A robotnak addig is további erőpróbákon kell részt vennie: ezek közül a következő egy antarktiszi küldetés lesz, amely során a jég alatti Lake Bonney-ba merül majd le.

Címkék: Hetilap: K+F