Levitáló nyíl

Erőteljesen befolyásolja az íjászat fejlődését a technológiai haladás. Először a természetes eredetű - állati inakból, juhbélből, lenfonálból előállított - ideget váltották fel a műszálból készültek,

később a fából faragott, vagy nád nyílvesszőket cserélték le alumíniumra és üvegszálasra, újabban pedig az íjakat is műanyagból, vagy réteges szerkezetű kompozitokból gyártják, és csigaáttétek segítik a felajzásukat. Az amerikai DoubleTake Archery nevű cég most speciális, levitációt eredményező kiegészítővel látja el íjait: ennek köszönhetően nincs szükség hagyományos nyíltámaszra, a vesszőt mágnesek stabilizálják, így kényelmesen növelhető a találati pontosság.


Az Air-Rest nevű megoldásban a pontosan pocizionált mágnesek 2-3 másodperc alatt fixálják a nyilat, gyakorlatilag a levegőbe felfüggesztve azt. Ennek köszönhetően megszűnik a kioldáskor egyébként óhatatlanul fellépő és a röppályát befolyásoló súrlódás. E problémát korábban csupán minimalizálni sikerült, teljesen kiküszöbölni nem. A vadászok számára pedig az sem elhanyagolható tényező, hogy mindez csökkenti a lövés zaját is.

A megfelelő működéshez természetesen szükség van egy, a vesszőkre húzható mágneses kiegészítőre is (e csőszerű toldalékot érdekes módon alumíniumból és szénszálas anyagból is gyártják). Ez kevesebb mint 4 grammot nyom, így alig befolyásolja a nyíl össztömegét. Az új elven működő nyíltámasz jobb- és balkezes kivitelben is készül, és a fejlesztő állítása szerint az összes jelentős sport- és vadászíjra felszerelhető.