Egis-felvásárlás?

15 százalékkal emelkedett az Egis-részvény árfolyama egy ajánlattételi híresztelés hatására.

Hatalmas forgalom mellett kitartóan kúszott fölfelé az elmúlt napokban az Egis-részvény árfolyama, ami elsősorban azon piaci híreszteléseknek volt köszönhető, miszerint a gyógyszercég 51 százalékos többségi részvényese, a francia Servier nyilvános vételi ajánlatot tenne a fennmaradó tulajdoni hányadra. Az ajánlat okaként két tényezőről beszéltek. Az egyik szerint a Servier az elmúlt hónapok rossz híreit igencsak megszenvedő kurzus láttán attraktív befektetésnek gondolja növelni tulajdoni részesedését a magyar gyógyszercégben. A másik verzió szerint pedig maga az anyacég, a Servier vált felvásárlási célponttá, a francia anyavállalat megvétele pedig a magyar törvények értelmében szintén egy kötelező nyilvános vételi ajánlatot vonna maga után.


Az Egis pénzügyi igazgatója a pletykát úgy kommentálta, hogy ilyen fejleményről a társaságnak nincs információja, és azt nem is tartja valószínűnek. Piaci értékelések szerint ugyanakkor a magánkézben lévő Servier – részben az Egisen keresztül elért kelet-európai és FÁK-piacok miatt – vonzó felvásárlási célpont a gyógyszerszektorban, ahol az elmúlt időszakban igen jelentős akvizíciós hullám zajlott le.


Ám, még ha kívülről nem is feni senki a fogát a Servierre, akkor is belátható közelségbe került a tulajdonosváltás: fő részvényese ugyanis jelenleg életének 85. évében jár, s olyan rendelkezést hozott, hogy halála után a cégben lévő tulajdonrésze egy alapítvány kezébe kerüljön. Ez a változás a magyar tőkepiaci törvény értelmében egy, az Egisre teendő kötelező nyilvános vételi ajánlatot kényszeríthet majd ki, amelynek minimum ára 26 ezer forint felett lenne, szemben a 22 ezer forint körüli tőzsdei árfolyammal. Természetesen a legnagyobb bizonytalansági tényező az időzítés, hiszen a vételi ajánlat ára folyamatosan csökken.


Technikai értelemben pedig a részvények túladottá váltak, így eljött az ideje a felfelé korrekciónak, s több pozitív elemzői vélemény is napvilágot látott a közelmúltban, ezek a céget érintő komoly problémák ellenére hosszú távon vételre, vagy felhalmozásra ajánlják a papírokat. E mellett a forint erősödésében és a dollár gyengülésében is történt egy pozitív korrekció, ami szintén enyhített a gyógyszerrészvényre nehezedő nyomáson.