Az átlag nem boldogít

Könnyen ráfázhatott az, aki az utóbbi években nem a kellő körültekintéssel ugrott bele az ingatlanbefektetésbe, és megvett bármit, ami az útjába került. A korábban biztos hozamot ígérő piac ennél ma már sokkal szofisztikáltabb befektetői stratégiát követel.

Ingatlanbefektetéssel csak nyerni lehet – ezt tanulták meg a magyar lakásvásárlók az ezredfordulón. Azóta azonban felnőtt egy újabb befektetőgeneráció. Egy ismert bolthálózat résztulajdonosa például cége nyereségének jó részét évekig a tőzsdén forgatta sikerrel, ám jóval az uniós csatlakozás előtt kivonult a stagnáló pesti parkettről. A mai árak harmadáért adta el sokmilliós Mol- és OTP-pakettjeit, és az akkor nagyobb hosszú távú hozammal kecsegtető budapesti lakáspiac felé vette az irányt. Három-négy éve, amikor az ír befektetők fővárosi rohama elkezdődött, úgy okoskodott: a külföldiek mindig keresni fogják a klasszikus épületeket, köztük a lassan szépülő, de akkor még – legalábbis ő úgy hitte – szerényen árazott körúti lakásokat. Így esett a választása két, Rá­kóczi térhez közeli háromszobás, nívós polgári lakásra, amelyeket 22, illetve 24 millió forintért vásárolt meg.


Úgy tűnt, joggal reméli, hogy a két lakást irodának vagy rendelőnek is könnyedén kiadhatja, így azok pár év alatt a vételár jó részét kitermelhetik. A lakáskiadás azonban mind nehezebb kenyér. A vállalkozások és az orvosi rendelők mára modern irodaházakba, bevásárlóközpontokba, vagy azok közelébe költöztek, és a bérlakást kereső tehetősebb külföldiek sem szívesen választják a forgalmas körútra néző nagylakásokat. „Annyi baj legyen, majd az értéknövekedés kárpótol” – gondolta emberünk. Csakhogy e téren is nagyot kellett csalódnia: ma 18-19 milliót is nehezen kapna szerzeményeiért. Azaz nemhogy nyereséggel, hanem egyenesen 25-30 százalékos veszteséggel tudna csak kiszállni a befektetéséből – és akkor még szó sem esett a kamatveszteségről, vagy az elmulasztott tőkepiaci lehetőségekről. Egyik régi, szintén ingatlanban utazó üzlettársa ezzel szemben ugyanezen idő alatt megduplázta a befektetett pénzét. Mi a titka? Egyszerűen szerencsésebben választott: a lipótvárosi banknegyedben, azaz a Szabadság tér tágabb környékén és a budai Várban vásárolt egy-egy, már az induláskor is magas áron kínált elegáns lakást.

„A vásárlók többsége visszafelé tekint, döntéseit az alapján hozza, hogy mi volt jó befektetés 2-3 évvel korábban, ám mire továbbadna a lakáson, már új környékek jönnek divatba, máshová fordul a vásárlók többségének a figyelme” – ad ingatlanpiaci útbaigazítást Illy Péter, az egyik legnagyobb fővárosi lakásépítő cégnek számító AL Holding első embere. Sokkal inkább az éppen kialakulóban lévő friss tendenciákra kellene odafigyelnie a befektetőknek. Befektetési céllal olyan környékeket érdemes keresni, amelyeknek ma még akár rossz is lehet a megítélésük, de pár éven belül várhatóan felfedezik azokat. Ha sikerül ilyet találni, 5-10 év elteltével – vagyis az ingatlan eladásakor – extraprofitot lehet elkönyvelni.

A környék körültekintő kiválasztása azonban még nem minden. „Az értéknövekedés egyáltalán nem magától értetődő fejlemény. Ám ezt még kevesen fogadják el kész tényként” – ad egy másik magyarázatot az említetthez hasonló kudarcokra Kováts Tibor, a Re/Max Magyarország ingatlanközvetítő hálózat vezető ingatlanpiaci szakértője. Példaként ő is a budapesti nagykörutat említi, ahol pár éve még 270-300 ezer forint körüli négyzetméteráron lehetett eladni egy átlagos polgári lakást, mára viszont a fajlagos ár 220-230 ezerre zuhant. Pontosabban ez is csak papíron, mivel még ez az ár is nehezen érvényesíthető az amúgy is ritkán felbukkanó vásárlók felé. Különösen igaz ez a nagy- és a kiskörút VII. és VIII. kerületi szakaszán és annak közelében. Ennek elsősorban az az oka, hogy a korábbi árszinten a külföldi befektetők (cikkünket lásd a 70. oldalon) már nem vevők a környék használt lakásaira, a körút közelében ugyanis már színvonalas új otthonok százait kínálják a fejlesztők – alig valamivel drágábban. Azaz a legnagyobb konkurencia ma már nem a szomszéd házban kínált felújított polgári lakás, hanem például a Corvin Sétány drágább, de minőségi új ingatlanjai, vagy a IX. kerületi rehabilitációban néhány éve épült, élhetőbb újszerű használt lakások.

Még rosszabb a helyzet a házgyári lakások, a nagyobb alapterületű, 20-30 éve épült vidéki vagy fővárosi családi házak, vagy a lerobbantabb „polgári” lakások esetében is. Az átrendeződő piacon Valkó Dávid, az Otthon Centrum (OC) vezető elemzője szerint ma a használt lakások piacán az újszerű ingatlanok tarolnak. Egy friss összesítés szerint az OC által egy év alatt értékesített mintegy 5 ezer lakás 13 százaléka a 2-7 éves kategóriába esik. Ez a típus ma olyan keresett, hogy az újszerű lakások ára esetenként még magasabb is, mint az új építésűeké. Annak ellenére így van ez, hogy a hitellehetőségek a használtak esetén kedvezőtlenebbek. Igaz, nem kell viszont számolni az újak „gyermekbetegségeivel”.

Az átlagos használt lakások esetenként drasztikus árcsökkenését Beák Attila, a Beák és Társa ingatlaniroda vezetője is érzékeli. „Budapesten 5-10 év múlva a klasszikus Belváros különleges adottságú lakásai még jobban felértékelődnek, így a kevéssé felkapott területeken most van itt az ideje a vásárlásnak.” Igaz ez még akkori is, ha az ingatlanpiac egészét tekintve inkább stagnálás, semmint látványos felfutás várható. A stagnálás mögött ugyanis a különleges adottságokkal nem bíró lakások árának enyhe csökkenése, a kompromisszumos otthonok árának zuhanása, illetve a különlegességek rohamos felértékelődése – azaz a piac polarizálódása – mutatható ki már ma is.

Ne vásároljunk…

…kifejezetten kiadási céllal értékét nem növelő lakást, mert 6-8 évről 10-15, sőt egyes esetekben 20-35 évre is kitolódott a megtérülési idő. Kivételek az olcsón fenntartható, legalább másfél szobás, egyete-mektől, főiskoláktól 5-10 percnyire lévők, de ezek iránt is csökken a kereslet. (Fontos: a befektetésre megvett lakást ne hagyjuk üresen, inkább nyomott áron is adjuk ki, mert minden üres hónap elvesztegetett bevételt és plusz rezsiköltséget jelent.)

…rossz állapotú, 40-100 éves ingatlant, mert 5-10 év múlva akár bontandó is lehet belőle, vagy a felújítás elvisz minden pénzt, és ma már nem keresik ezeket. Ez alól csak a kiváló adottságú, luxus- vagy felső minőségű „nagypolgári” ingatlan lehet kivétel, amely a külföldiek vagy a jómódúak körében kuriózumnak számít.

…egy vagy másfél szobás, netán leválasztott kislakást, mert csökken irántuk az általános kereslet.

…körfolyosós, udvari, földszinti, rossz fekvésű, korszerűtlen, sötét, rossz elosztású lakást, mert nem tudunk majd tőle elfogadható áron megszabadulni.

…rossz közlekedésű vagy zajos lakást, mert amiben mi sem szívesen laknánk, azt kiadni vagy épp eladni is nehéz lesz.

Természetesen a főváros legfelső szegmensébe tartozó lakásainak ára már évek óta, messziről ugyan, de közelít a nyugat-európai szinthez. A piaci átlagot sokszorosan meghaladó árnövekedés történt például a lipótvárosi banknegyedben, a budai Várban, a Duna-parton, az Andrássy úton, s e környékekhez persze újabb területek is felzárkózhatnak (lásd Rejtett kincsek című összeállításunkat). Hosszú távon betonbiztosnak ígérkező befektetések a legdrágább kategóriában a Balaton-part exkluzív pontjain – így Tihanyban vagy a Siófoki aranyparton – található apartmanok és villák. Az egyéb vidéki településeken ez a luxuskategória szinte nem is létezik. A Budapesten kívüli nagyvárosok lakóingatlan-piacán a befektetők egyelőre a kisebb, központi elhelyezkedésű lakásokat keresik.

FELTÖREKVŐK. Ma már alaposan át kell tehát gondolni a vásárlást, nem elég találomra kiválasztani a helyszínt. A szakemberek többsége egyetért abban, hogy legbiztosabban ott várható kiugró árnövekedés – így magas hozam -, ahol már ma is 400-500 ezer forint körül van egy jobb adottságú lakás négyzetméterára, vagy ahol drágák a telkek. Ezzel együtt nem mulasztják el felhívni a figyelmet a „feltörekvő” helyszínekre is, amelyek rövidesen versenytársai lehetnek a mai luxusingatlanoknak. „Nincs értelme befektetési céllal olcsó panellakást vagy egy lerobbant házban körfolyosós lakást vásárolni, mert annak akár nominálisan is csökkenhet az értéke” – figyelmeztet Valkó Dávid. Ez a polarizálódás kissé hasonlatos a magyar részvénypiacon immár néhány éve tapasztalható folyamatokhoz. A kedvelt blue-chip cégek árfolyama hosszú éveken át töretlenül emelkedett, míg a kisebb, adott esetleg szépen muzsikáló társaságok részvényei nem, illetve csak késve és kisebb lendülettel követték a piac szárnyalását. Aki hosszú ideje stagnáló árú részvényt vásárolt, rendszerint ráfázott, hacsak nem volt olyan bennfentes információ birtokában, hogy például kivásárlási ajánlat közeleg.

Mindazonáltal az ingatlanpiacon nem csak a drága lehet jó befektetés. Nagy fantázia van például az átértékelődő környékek lakásaiban, házaiban vagy éppen telkeiben, amelyeken – a részvénypiaci analógiánál maradva – az ingatlanpiaci „bennfentes információ” felhasználásával lehet szép profitot zsebre tenni. Igaz, itt nem igazi titkokról van szó, legföljebb olyan információról, amelynek a felismeréséhez kell némi szemfülesség. Senki előtt nem titok például, hogy éppen hol épülnek új, minőségi lakóparkok, bevásárlóközpontok és más beruházások, illetve merre zajlanak látványos tömbrehabilitációk. E konjunktúra előtt álló körzetek sorába tartozik az épülő 4-es metró megállóinak közvetlen környéke, a tervezett kormányzati negyed szomszédsága, a Szigony utca és a Corvin köz által behatárolt területen zajló tömbrehabilitáció és környéke. Népszerűvé válhatnak továbbá a Városliget mellett található polgári lakások is: ahogyan New Yorkban a Central Park vagy Londonban a Hyde Park környéke az egyik legelegánsabb rész, előfordulhat, hogy pár év múltán az inflációt jócskán meghaladó árnövekedés megy végbe a környező utcákban.

VÁLTÁS. A felgyorsult műszaki fejlődés következtében a lakások „erkölcsi” avulása is gyorsul, ezért a tegnap belsőépítészeti technológiájával készült lakások eladhatósága lényegesen csökkeni fog. A vásárlói igények mind az ingatlan külsejét, mind a belsejét illetően a mai átlagnál sokkal jobb minőségű lakások irányában mozdulnak el. Ezekből viszont egyelőre kevés van – lévén ma még a piac nem igényli ezeket nagy tömegben -, ezért 3-5 éven belül e területen bizonyulhat szűknek az eladói kapacitás. Ezzel szemben a bővülő kínálat lenyomja a korábban népszerű használt lakások árát. Ezt a trendváltást leginkább a presztízskörnyékeken 30-40 éve épült lakások, házak tulajdonosai érezhetik meg, akik az ingatlanjaikért ma nem kérhetnek el annyit, mint korábban – az az árszínvonal ugyanis már az új és újszerű kínálatban szereplő lakások „privilégiuma”.

Kivételt legföljebb csak az igazi, hangulatos polgári házak, nagy belmagasságú lakások, villalakások és hasonlók képeznek, de azok is csak akkor, ha kívül-belül rendezettek, és az elhelyezkedésük is a luxuskategóriába emeli őket. Sajátos piaci jelenség, hogy mindez a magyarok által nehezen élhetőnek tartott, klasszikus, 100-150 éves különleges villákra, társasházakra is igaz, ezeket ugyanis a külföldiek sokkal többre tartják.


Rejtett kincsek – 15 tipp ingatlanbefektetésre

Összeállításunkban 15 ma még kevéssé „felfedezett”, de a következő 5-10 évben nagy valószínűséggel erősen felértékelődő helyszínt mutatunk be, részben a fővárosban és környékén, részben vidéken.

BUDAPEST
1. A 4-es metró budai megállói és a Kopaszi gát • A külső megállók (Kelenföldi Pályaudvar, Tétényi út) gyalogosan könnyen elérhető környéke, illetve a metróközeli Dél-Buda Duna-partja (Kopaszi gát) • Különösen ott, ahol nagyobb újlakás-, iroda- és bevásárlóközpont-fejlesztések is zajlanak

2. A leendő kormányzati negyed környéke
A Nyugati pályaudvar melletti-mögötti rész és annak közvetlen környéke, főként a Lehel utca, a Szabolcs utca és a Bulcsú utca térsége tartozik ide • Az építkezés ugyan éveket is csúszhat, ám a helyszín kihirdetése óta 10-20 százalékkal nőttek a kínálati árak, és újlakás-fejlesztések is indultak.

3. A körutak és közvetlen környezetük
A kis- és a nagykörút klasszikus polgári lakásai, illetve a Király utcában és annak környékén intenzív felújítás alatt álló városrészek jöhetnek szóba • Ügyeljünk arra, hogy a rossz adottságú, földszinti, udvari, kedvezőtlen beosztású lakásokat nem, vagy kevéssé érinti a felértékelődés

4. A 4-es metró pesti megállói
A Rákóczi tér és a Népszínház utca metrómegállóhoz közel eső részei ma még nívótlannak számítanak, így látványos lehet az árnövekedés • Óvakodjunk a lepusztult és rossz lakó-összetételű házaktól, a kompromisszumos lakásoktól

5. Belvárosi tömbrehabilitációk lakásai
A Corvin Sétány és tágabb környéke, például a Baross utca mellett a VI., VII. és IX. kerületek több utcát érintő összefüggő felújításai, új építései • Kerüljük a romos házakat, a közéjük ékelődő „szigetszerű” fejlesztéseket, valamint a házgyári lakásokat

6. A „múzeum-háromszög”
A VIII. kerület Múzeum körút és József körút közötti belső része alaposan átalakul, s jó lehetőségeket kínál • A forgalmas Rákóczi és Üllői utak menti lakások kevéssé élhetők, de a kis hangulatos belső tereken található fiatalos lakások értéknövekedés elé néznek

7. Városliget: a pesti Central Park?
A Városliget környékének nívós polgári, vagy újszerű lakásai a New York-i Central Park és londoni Hyde Park elegáns környékeinek mintájára fejlődhetnek • A forgalmas útra nyíló, alacsonyan fekvő és udvari, sötét lakásokat kerüljük

8. Dél-pesti Duna-part
A IX. kerületben a Lónyai és Ráday utcák mellett a Közraktár utcától a Soroksári út környékén át Észak-Csepelig új fejlődő lakóövezet húzódik • A különleges, Dunára néző, számtalan új vagy újszerű lakás között itt is sok a rossz adottságú, a forgalmas útra nyíló

9. Újpest Duna-partja
A 3-as metró közelsége okán kiváló a megközelíthetősége; több, sok zöldterületet engedő új fejlesztés van előkészületben • A Dunára és a Szentendrei szigetre szép kilátás nyílik, a várostól távolabb eső, nyugodt, csendes környéknek ígérkezik • Kérdés viszont, mikor indulnak az építkezések, és milyen távon „érik be” a környék

FŐVÁROS KÖRNYÉKE
10. Talentis és Etyekwood
Biatorbágy, Zsámbék és a környező kedves kis települések jöhetnek itt szóba, különösen a már megkezdett Talentis építkezések, vagy Etyeken a Korda Filmstúdió környékén • Építésre alkalmas, jó adottságú, könnyen megközelíthető telkek, esetleg hangulatos, klasszikus régi házak-pincék, vagy vállalkozásra alkalmas ingatlanok érdemesek a figyelemre

11. Az új M0-ás Északi híd vonzáskörzete
A Dunakanyar Észak-Pesthez közeli települései (Vácig) és az észak-budai agglomerációs települések (Szentendréig) jóval „közelebb kerülnek egymáshoz” • Itt is építésre alkalmas, jó adottságú telkek, parasztházak, nívós ingatlanok vásárlásáról lehet szó

12. Az elővárosi vasutak környezete
Kis pénzből is vásárolható, reálisan árazott, jó adottságú, elővárosi vasúthoz közel eső építési telkek, illetve drágábban minőségi, hangulatos házak szinte minden főváros környéki településen ajánlhatók • Az értéknövekedés feltétele a jó infrastruktúra, a biztos beépíthetőség, a jó kilátás és/vagy csendes környék


VIDÉK
13. Balatoni megafejlesztések vonzáskörzete
A legnagyobb SCD-fejlesztések (Figyelő, 2007/4. szám) közvetlen környezetében, nem túl nagy üdülők, telkek jöhetnek szóba • Nagyobb fejlesztések: Balaton Park és hotel (Zamárdi); Füred Resort (Balatonfüred); Európa Sportcentrum (Alsóörs-Palóznak); zalakarosi szálló; balatonszemesi üdülőpark; badacsonyi hotel és borászda; keszthelyi üdülőpark.

14. Egyetemi városok
Debrecen, Győr, Pécs, Szeged, Miskolc és más egyetemi városok többszobás, jól kiadható, olcsón fenntartható, színvonalas belvárosi lakásai jó befektetések lehetnek • Egyetemek és főiskolák 5-10 perces környezetében gondolkozzunk, de csak akkor, ha vállaljuk a kiadással járó kényelmetlenségeket, vagy e feladatot rá tudjuk bízni valakire

15. A turisták nyomában
A legismertebb fürdők, épülő golfparadicsomok, óriásfejlesztések (például a még bizonytalannak tűnő bezenyei Euro Vegas) közvetlen környezetében építésre alkalmas nagyobb összefüggő területek, színvonalas magánszállások/panziók, vállalkozói ingatlanok találhatóak • A bejáratott fürdőket leszámítva igen kockázatos, ám nagy hozammal kecsegető befektetésekre bukkanhatunk