Forgó felhőkarcolók

Dubai ideális terep a kísérletező kedvű tervezők számára: épül már itt a tengerben a földrészeket megrajzoló mesterséges szigetegyüttes, de még a Csillagok háborúja Halálcsillagát mímelő konferenciaközpont is.

Az antiutópiát most egy újabb elképzelés teljesítheti be: a mozgó modulokból felépülő felhőkarcolók, amelyek ráadásul idővel önmagukat látnák el energiával.


Az első ilyen típusú épületben – ezt egyébként hatvannyolc szintesre tervezik – az egyes emeletek 360 fokos szögben teljes körbefordulásra képesek, egymástól függetlenül is, így távolról szemlélve folyamatosan hullámzó, kígyózó mozgás hatását mutatja a konstrukció. Emiatt is nevezték el dinamikus építészetnek az ilyen szerkezetek megvalósítására irányuló koncepciót. Minden forgó modulba szélturbinákat és napelemeket is építenének, amelyek a számítások szerint nemcsak a rotációhoz, hanem az épület belső működéséhez szükséges energiát is megtermelnék. A szélkerekeket egyébként a Dubaiban uralkodó viszonylag lassú, óránkénti 16 kilométeres sebességgel haladó légmozgásokra tervezték, így azok felépítése eltér a megszokott erőművekétől. Emiatt halkabbak is, ami ezért lényeges, mert a tervező firenzei székhelyű Dynamic Architecture Club rengeteg erőfeszítést tett az épület által kibocsátott zaj mérséklésére. A tervek szerint az úttörő építmény 350 millió dolláros befektetéssel 2009-re készülne el.