A filmrablók támadása

Akar ön olyan filmet nézni, amelyikből hiányoznak a továbblépéshez szükséges jelenetek, a dramaturgiai pontok egymást semmisítik meg, karcos a kópia, és mellesleg: az alapsztori annyira igényesen van megírva, mint egy tv-vacsorát tartalmazó dobozon a használati utasítás?


Halálbiztos


Ugye, ilyen filmet ön már túl sokat látott, ezért nem kíváncsi rá. Feltéve, ha a filmet nem Quentin Tarantino rendezte, akinek pályája, annak bizonyítéka, hogy vannak megfordítható folyamatok: csak megmunkálás kérdése, és a selejtből nemesfém lesz.

Tarantino ereiben nem vér, hanem digitális pontok milliói keringenek, az agya filmjelenetek reflexióivá alakítja át az impulzusokat: íme, ilyen egy videótéka ügyfélkapcsolati menedzseréből (eladó) lett egyetemi segédanyag. Mert Tarantino rajongói – sok más vélekedéssel szemben – nem az egyetem mellé jártak. Tarantino közönsége látta azokat a filmeket, amelyekhez mérni tudja a Ponyvaregényt, a Kill Billt vagy a Jackie Brownt, és mindegyiknél jobban szereti ez utóbbiakat, mert Tarantino elegánsabban, önironikusabban fogalmaz, a cinizmusa pedig nem lötyög rajta. Most azonban lesz egy kis gond. A magyar közönség nem látott elég B-filmet, azokat a Hollywood-külsőn forgatott ponyvákat, amelyekhez Bukowski postásai, a gyermekeikben csalódott, állandóan úton lévő porszívóügynökök, vagyis a hőseiből kiábrándult közönség akcióban jutott hozzá: a Grindhouse-okban két filmet lehetett megnézni egy áráért.



Terrorbolygó

Tarantino és Robert Rodriguez terve az volt, hogy a Grindhouse-okban forgatott filmek modorában gyártanak két privát katasztrófafilmet: az egyikben egy kukkoló kaszkadőr ráfizet arra, hogy túl jól vezet, és azt hiszi, mindent tud a diáklányokról (Halálbiztos), a másikban (Terrorbolygó) egy, a jobb lába helyén combból lefelé egy hatalmas tűzerejű fegyvert viselő lány mint „az emberiség utolsó reménysége“ végleg leszámol az akciófilmek macsó kultuszával. Tarantino filmje beszélgetősebb és rafináltabb, valamint van benne értékelhető színészi alakítás is (Kurt Russell), Rodriguezé könyörtelen és gátlástalan, de mind a kettő azt a gesztust gondolja tovább – „ha nem lehetsz a legjobb, légy a legrosszabb!“ -, amiről már senki nem akarja eldönteni, a kultúrselejt vagy a kult része.

Amerikában a filmet kétszer 90 percben egy előadásban mutatták be, Európában viszont két, 110 percesre kiegészített változatban külön-külön forgalmazzák, ráadásul Rodriguezét majd akkor, ha Tarantinóét már megemésztette a közönség. Ezzel a megoldással értelmetlenné válik a rendezők eredeti szándéka, elvész a Grindhouse-fíling. Persze ott, ahol nem is volt ilyen, már maga az eredeti ötlet sem működik.



Halálbiztos › Amerikai film › Rendezte: Quen­tin Tarantino Főszereplők: Kurt Russell, Rosario Daw­son › 110 perc

Terrorbolygó › Amerikai film › Rendezte: Robert Rodriguez › Főszereplők: Rose McGowan, Freddy Rodriguez › 110 perc

Címkék: Hetilap: Kultúra