Terepismeret: Földművelésügy és vidékfejlesztés

Hála hozzáértésének és erős érdekérvényesítő képességének, Gráf József agrár­miniszter népszerű az ágazat szereplői körében.

Talán a rendszerváltás óta a jelenlegi agrárminiszter a legsikeresebb, legalábbis ő az, akit mindmáig a leginkább elfogadnak az ágazat szereplőt. „Gráf József közülünk jött, érti a szakmát, többet tett egy év alatt, mint a rendszerváltás óta az összes elődje együttvéve” – így summázta például a véleményét Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) munkájáról egy helyi gazda az egyik dunántúli agrárfórum után. Méltató szavaival nincs egyedül: az állattenyésztőből lett, tehát a „terepet” jól ismerő, kardos érdekérvényesítő „sztárminiszter” rendkívül népszerű agrárberkekben. Talán csak a borászok, gyümölcskertészek orrolnak rá, mert nekik – az amúgy EU-pénzekből merítő – támogatási versenyben a többi ágazat szereplőinél valamivel kevesebb jut. Ráadásul az elmúlt év kedvezményezettjei egyértelműen az állattenyésztők voltak, akik javára Gráf kicsit az EU támogatási rendszerének logikájával is szemben, de a kihasználható lehetőségekkel élve, igyekezett előnyt biztosítani. A miniszter ezzel is helyre akarta billenteni a terület alapú támogatások miatt a növénytermesztés javára eltolódó agrártermelést.


Gráf József Osztályzat: 4 DÍJAZÁS: hathavi prémium

Az elmúlt egy év agrárintézkedései mégis inkább azok számára voltak látványosak, akik kívülről követték figyelemmel a történéseket. A nagy agrárvállalkozások szemszögéből Murányi László, a Co-op Hungary Zrt. általános vezérigazgató-helyettese az élelmiszer-ellenőrzés megszigorítását, a rossz minőségű termékek elleni harcot jelöli meg a minisztérium cselekvési programjának leghangsúlyosabb elemeiként. Gráf személyesen látogatta végig a kereskedelmi láncokat, kezdeményezte etikai kódex kidolgozását, miközben az élelmiszer-biztonsági hatóság több, lejárt terméket átcsomagoló céget leplezett le, mindenekelőtt a Megatrade csoportnál. Murányi mindezek alapján a miniszter elmúlt egy évi munkáját 4/5-re értékelve a maximálisan kifizethető hat havi prémiumot ítélné meg Gráf Józsefnek.

BORÚS BORÁSZOK. Akik közvetlenül a mezőgazdaságból élnek, kissé már kritikusabbak. A kormány első éve Bokros Zsigmond, a Gyermely Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint inkább várakozással telt, kevés konkrét intézkedés volt, hiszen csak az idén startolt el az EU 2007-2013 közötti időszakra vonatkozó költségvetése, amelyből az agrártámogatások a komolyabb fejlesztéseket lehetővé teszik. Ezzel együtt Bokros Zsigmond is kész a maximális prémium legalább kétharmadát kifizetni a miniszternek. „Jó úton halad, kiválóra értékelem a munkáját, ötöst adok neki, de persze van még tennivalója” – ad kedvező összegzést Gráf tevékenységéről. Nem úgy Tóth Sándor borász, a Balaton-felvidéki borvidék hegyközségi tanácsának elnöke, aki egyenesen csalódott. Szerinte a mellőzött szőlő-bor vertikum számára tavaly május óta szinte semmi olyan érdemi döntést nem hozott a tárca, amely az ágazat mostoha helyzetén javíthatott volna. Úgyhogy ő mindössze 2/3-os osztályzatot ad az agrárminisztérium tevékenységére.

Abban egyetértettek a megkérdezettek, hogy Gráf József a sikereit az elődeinél harcosabb fellépésével, jobb érdekérvényesítő képességével érte el. A miniszter karakánságával még Brüsszelben is némi tiszteletet vívott ki magának, például a nemzeti támogatási célok elfogadtatásával, a kukoricaintervenció eltörlésére indított – ha elfogadják, a magyaroknak igen hátrányos – EU-bizottsági „támadás” látványos visszaverésével. Mindezeken felül az agrárterületen kevés a botrány és a gyanús ügy is. Murányi László szerint „ez is azt mutatja, hogy rendben mennek a dolgok”. Más kérdés, hogy Bokros Zsigmond szerint „szerencséje is volt” a miniszternek. Az EU-támogatások növekedésével a gazdák elégedettek, igaz, a tárca vezetője el is megy az érdekükben a lehetőségei határáig. Azaz, amíg a költségvetési keretek engedik.


Főbb intézkedések

■ A minisztérium az ellenőrzések szigorításával javította az élelmiszer-biztonságot, és fellépett a silány minőségű, az előírásoknak nem megfelelő élelmiszerek ellen.
■ A tárca lépéseket tett a hazai élelmiszerek kínálatának növelésére a kereskedelmi láncokban.
■ Etikai kódex létrehozását kezdeményezték a kereskedelemben
■ Az agrártárca hatékonyan működtette a támogatási rendszert, és felgyorsította a terület alapú támogatások kifizetését.
■ Módosítottak a növénytermesztés-állattenyésztés egyensúlyán.
■ A literenkénti 8 forintos bor jövedéki adót bormarketing- és ellenőrzési hozzájárulássá alakították át.