Drága nyár

Idén nyáron a tavalyinál is magasabb büdzsét tervezhetnek be azok, akik autóval indulnak szabadságra.

Rohamosan közeledik az Egyesült Államokban a nyári autós szezon, és több tengerentúli finomító is problémákkal küzd, ezért visszaesett a termelésük. Ráadásul Nigériában a fegyveresek folyamatos nyomás alatt tartják a külföldi olajtársaságokat. Hétfőn a francia Total létesítményeit támadták meg, s szinte mindennapossá vált, hogy külföldi olajmunkásokat rabolnak el. E két folyamat áll elsősorban annak hátterében, hogy ismét szárnyal a nyersolaj világpiaci ára. A New York-i tőzsdén lapzártánk idején júniusi szállításra 66,27 dolláron jegyezték az olaj barreljét, majdnem másfél dollárral magasabban, mint a hét első napján. Természetesen az északi-tengeri Brent típusú olaj londoni jegyzése is követte az amerikai drágulást. Hétfőn valamivel több mint egy dollárt emelkedve, 70,83 dollárba került barrelje.


Mindez igen rossz hír az európai autósoknak, akik megszokhatták már, hogy ha a világ legtávolabbi pontján történik valami, ami nyugtalaníthatja a piacot, annak egyenes következménye lesz az üzemanyagok árának emelkedése. Magyarországon is már hetek óta drágul – leginkább – a motorbenzin, és nem igen látszik esély az árak csökkenésére. Legutóbb szerdán emelkedett a 95 oktános motorbenzin nagykereskedelmi ára 5 forinttal, miután egy héttel korábban is drágult már 4 forinttal. Az e heti emelést követően a legnagyobb forgalmú üzemanyag ára 285 forintos magasságnál tart, de lehetnek olyan, elsősorban vidéki töltőállomások, ahol akár 10 forinttal olcsóbban is lehet tankolni. (Január elsején ugyanez a tájékoztató ár még 259 forint volt.) A hazai üzemanyagárakat egyébként nem csak az olajtermékek nemzetközi jegyzésárának változása, de a dollár-forint árfolyam is mozgatja. A magyar fizetőeszköz gyengülése ezúttal felerősíti a világpiaci hatásokat.

A dízeltulajdonosok szerencséjére Amerikában még a benzines autók vannak nagy többségben, ezért a szabadság és az autós szezon leginkább a benzin világpiacán okoz komoly keresletnövekedést és felhajtóerőt az árakra. A dízelüzemanyag ára ezen a héten sem változott, így már 25-30 forint lehet a gázolaj árelőnye. Ha a nigériai terrorcselekmények és a hurrikánszezon még nem volna elég, az amerikai energiahivatal jelentése szerint az ország üzemanyagkészletei alatta maradnak az ilyenkor szokásos mennyiségnek. Mindezek alapján a külföldi és a hazai szakértők is arra számítanak, hogy idén a tavalyinál drágábban nyaralunk majd, ha autóval vágunk neki a világnak.

Címkék: Hetilap: Monitor