Műkengyel

Testünk legkisebb csontjai a középfülben találhatók: ezek a kalapács, az üllő és a kengyel, amelyek a dobhártya rezgéseit közvetítik a belső fül folyadékterébe.

Ha e csontocskák valamelyike károsodik, a hangvezetés zavart szenved, így a hallás is; ezért is fontos, hogy az orvosok képesek legyenek megfelelő implantátumokkal helyettesíteni azokat. A brémai Fraunhofer Institut mérnökei most a kengyel gyártására dolgoztak ki új módszert: a rendkívüli precizitást igénylő műveletet titánium alapanyagból, fröccsöntéssel végzik el, ami a csontocska sorozatgyártását is lehetővé teszi.


A kengyel talpának felülete mintegy 3 négyzetmilliméter. Eddig az ekkora, ékszer méretű mütyüröket általában hagyományos fémmegmunkálási műveletekkel, kovácsolással, forgácsolással, vagy marással állították elő. Ezek a módszerek azonban nem alkalmazhatók a titánium esetében, amelyet elsősorban biokompatibilitása miatt szemeltek ki erre a célra a tudósok. Ezért volt szükség a por alapú fémet a kívánt formára alakító technológiára. Ennek alkalmazásakor a kémiai úton előállított titániumdarát speciális ragasztóanyaggal keverik, majd a hővel kezelt képlékeny ömledéket műanyagok fröccsöntéséhez hasonló módon formába öntve szilárdítják meg. A munkadarab végül felületkezelés után nyeri el végső formáját. Így sikerült mindössze 0,3 milliméter falvastagságú és 5 milligramm súlyú kengyelt készíteni, amelynek mechanikai tulajdonságai azonosak a valódi csontocskáéval. A kutatók miharabb betegeken is kipróbálnák az új implantátumot, módszerüket pedig további, akár az emberi szervezetben, akár mikromechanikai eszközökben használható elemek előállításánál tesztelik.

Címkék: Hetilap: K+F