Vakcina van, biznisz nincs

Felvette a kétmilliárd forintos állami támogatást a madárinfluenza-vakcina gyártója, de a kormányzat által másfél éve beharangozott nagy üzletből eddig semmi nem valósult meg.

Kormányülésen számolgatták 2005. november 30-án a világelső magyar H5N1 oltóanyag várható nemzetgazdasági bevételét, miközben a gyártó cég, az Omninvest Kft. kapacitásbővítéséhez juttatandó állami támogatásról – akkor még 2 milliárdos bankhitelről – tanácskoztak. Másfél éve mesés számok röpködtek a híradásokban. „Külföldről hamarosan több milliós tételre lesz kereslet” – állította Rácz Jenő, akkori egészségügyi miniszter, aki később már 100 millió ampullányi várható megrendelésről beszélt, a magyar állam hasznát pedig 50, majd 500 milliárd forintosra becsülte (Oltás és kötés – Figyelő, 2006/8. szám). Később ezeket a túllelkesült nyilatkozatokat a kormányszóvivő finomította.

MEGTÖRT A JÉG. Idővel kiderült az is, hogy nem elsősorban az oltóanyag, sokkal inkább a gyártási technológia értékesítéséből számítottak nagy bevételre. Az Omninvest és a magyar állam egyaránt azzal kalkulált, hogy oltóanyaggyártó-kapacitással nem rendelkező – elsősorban arab – országok veszik majd meg a know-how-t, hogy saját erőből készülhessenek az esetleges vészre. Az Omninvest háttere egyébként a mai napig ismeretlen a nyilvánosság előtt: a társaság 98 százalékban egy ciprusi off-shore cég tulajdonában áll, és a valódi tulajdonos kilétét egy speciális szerződés titkosítja. Az állam mindenesetre nem kifogásolta ezt a rejtőzködést – amelynek hátulütője leginkább az, hogy a befektetett közpénz útja követhetetlen.


Kép a tesztidõszakból. A kísérletek lezárultak, az üzleti eredmény még késik.

A 2 milliárdos hitelt végül nem vette igénybe az oltóanyaggyártó, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalon (NKTH) keresztül viszont megkapta az ugyancsak 2 milliárdos K+F támogatást – amit szintén a vakcina külföldi eladásának elősegítésével indokolt az egészségügyi kabinet. Másfél év után így érdemes lehet mérleget vonni, mi a helyzet vakcinaügyben, hol tartanak az ígéretesnek mondott tárgyalások, s egyáltalán, mit sikerült eddig eladni.

Korábban hiába próbáltuk megismerni az NKTH és az oltóanyaggyártó közötti, kétmilliárdos támogatásról szóló szerződés tartalmát, a hivatal rendre kategorikusan nemet mondott a kérésre. Ezúttal azonban megtört a jég, így a szerződésbe és a 2006 folyamán részletekben kifizetett támogatáshoz kapcsolódó elszámolás dokumentumaiba egyaránt betekinthettünk. Igaz, ehhez lapunknak titoktartási kötelezettséget kellett vállalnia, már ami a H5N1 vakcina gyártási technológiájának dokumentációját illeti. Az elszámolásban azonban találni érdekességet. Az NKTH valójában az Omninvest százszázalékos tulajdonában lévő, 2005 végén alapított cégével, az Omninvest Development (OD) Kft.-vel kötött szerződést „Az influenza A-vírus okozta pandémia elleni védekezés K+F feladatai” című projektre. A pénz felhasználásával az OD Kft. számolt el. A munkafolyamatok több mint 90 százalékát az Omninvest végezte el, így az OD „külső megbízások” formájában utalta tovább a pénzt anyacége számára. Az általunk látott elszámolás nagyjából ilyen részletességgel történt: H5N1 kutatási tevékenység, (…) ütem, 370 millió forint.

Vadász István, az NKTH-hoz csatolt, a pályázatokért felelős Kutatás-fejlesztési Pályázati és Kutatáshasznosítási Iroda (hivatalos rövidítése szerint: KPI) főigazgató-helyettese elmondta: „A támogatás odaítélésének feltételeként beárazott, részletes munkaterv készült, amelyet az iroda által felkért szakmai grémium véleményezett és fogadott el. A szakemberek azt is ellenőrizték, hogy az ár-érték megfelel-e a nemzetközi standardoknak.” Ezt a munkatervet nem láttuk, az viszont feltűnt, hogy a NKTH számára a pályázat elfogadását javasló szakmai testület vezetője Bujdosó László, akkori országos tiszti főorvos volt, aki 2005 szeptemberében beoltatta magát a széles sajtónyilvánosság előtt. Csakúgy, mint Rácz Je­nő akkori egészségügyi miniszter, vagy Kökény Mihály kormánybiztos. Vadász István ebben nem lát összeférhetetlenséget, jóllehet Bujdosó vezetése alá tartozott akkoriban az Országos Epidemiológiai Intézet is, amellyel közösen fejlesztette ki az Omninvest a vak­cina prototípusát: azt, amelyet nevezett személyek karjába döf­tek. Ám sem akkor, sem azóta nem sikerült választ kapni arra a kérdésre, hogy 2005 szeptemberéig mennyit költött az állam az oltóanyag kifejlesztésére. És azt sem tudjuk, milyen arányban vett részt a munkában a magáncég és az állami intézet. Az viszont azóta egyértelművé vált, hogy a jogokat már teljes mértékben az Omn­invest birtokolja.

A másik szembeötlő jelenség az, hogy miközben az NKTH 2006 folyamán négy ütemben utalta az OD Kft.-nek a kétmilliárdot, amelyet az nagyrészt továbbutalt az Omninvestnek, addig ez utóbbi pontosan ebben az ütemben négyszer emelt törzstőkét az OD Kft-ben, amelyet így 40 milliósról egyetlen év alatt 1,04 milliárdosra erősítettek. Lippényi Tivadar, az NKTH elnökhelyettese határozottan cáfolta a Figyelő azon feltételezését, miszerint a törzstőkeemelés forrása az NKTH-tól származó pénz lehetett. Az elmúlt év folyamán mindenesetre lezárultak a madárinfluenza-vakcina tömeges gyártásához szükséges vizsgálatok. Ez azt jelenti, hogy ha egy ma még ismeretlen mutáció kialakulásával kitör a világjárvány, akkor az Omninvest Kft. három hónapon belül képes nagy tételben gyártani az ellenanyagot. S amennyiben a hazai szükségleteket kielégítették, szóba jöhet a vakcina külföldi értékesítése is.

De mi a helyzet a technológiával? Németh Zsolt, az Omninvest szóvivője (egyúttal az OD Kft. ügyvezetője) így reagált: „Külföldi érdeklődőkkel tárgyalunk, remélhetően hamarosan sikerről számolhatunk be.” A cég hivatalos nyilatkozata szó szerint megegyezik az egy évvel ezelőttivel. Akkor is ugyanilyen reménykeltő volt a helyzet, amikor az Omninvest szerződést kötött a magát félig iraki cégnek mondó IIG Holdinggal, illetve annak vezetőjével, Al-Dulaimi Szemir Attila „sejkkel”, hogy huszonkilenc – zömmel arab – országban majd ők hasznosítják a magyar H5N1 vakcinát (Mesés kelet – Figyelő, 2006/18. szám, illetve Mit tehet a sejk? – Figyelő, 2006/23. szám) . A sajtó hiába hívta fel lapunk írásai nyomán a figyelmet az állítólagos „sejk” különös közéleti szereplésére, és arra, hogy egy iraki segélyszállítmány eltűnése kötődik a nevéhez, a szerződés – állami jóváhagyással – mégis megköttetett.

A SEJK HALÁLA. Az arab országokkal folytatott állítólagos tárgyalásoknak azonban váratlanul tragikus fordulat vetett véget: tavaly novemberben egy napilap közölte, hogy a 43. évében járó Al-Dulaimit holtan találták budapesti irodájában. A helyszínelők kizárták az idegenkezűséget (ezt lapunk kérdésére a rendőrség is megerősítette), a boncolás pedig megállapította, hogy szívroham végzett az üzletemberrel. A cégbíróságra az IIG Holdingban szereplő egyetlen magyar cég, az Al-Dulaimi Kft. kapcsán a mai napig nem érkezett meg a haláleset bejelentése; igaz, a másik tulajdonos, Horváth József – aki a Műszer Automatika Kft. tulajdonosa is egyben – önálló cégjegyzésre jogosult, és viheti egyedül is az ügyeket. Próbáltuk elérni Horváthot, ám csak kolléganőjével tudtunk beszélni, aki csupán annyit mondott el: Horváth József már nem tagja az Al-Dulaimi Kft.-nek, annak új tulajdonosa Irakban tartózkodik. Németh Zsolt, a vakcinagyártó szóvivője a hasznosítási szerződésről azt közölte: korrekt volt az együttműködés az Omninvest és az IIG Holding között, de üzlet nem jött létre. Al-Dulaimi halálát követően viszont megszűnt az együttműködés.

Az mindenesetre kimondható, hogy eddig a magyar állam egyetlen forintot sem látott a vakcinából. Bármiféle külföldi értékesítés feltétele egyébként is az, hogy a gyártó megszerezze a szükséges engedélyeket – egyelőre ugyanis csak Magyarországon érvényessel rendelkezik. S bár a magyar vakcina médiabeharangozásának idején, 2005 őszén még a miniszter is fontosnak tartotta a hazai eljárás lefolytatása után a külföldi engedélyeztetés mihamarabbi elindítását, ez máig nem történt meg. Németh Zsolt minderre azt a nyugtató választ adta: az európai engedélyeztetés előkészítés alatt áll; most azon dolgoznak, hogy „a dokumentációt a termék színvonalára emeljék”.