Felezett profitok

A hazai piac szabályozási változásai és a dollár gyengülése nyomán harmatos negyedévet produkált a Richter és az Egis.

Csaknem megfeleződött mind a Richter, mind pedig az Egis nyeresége az első negyedévben, alulmúlva a meglehetősen pesszimista elemzői várakozásokat is. A negatív meglepetés anyavállalati szinten egyik cégnél sem volt túlzottan jelentős, hiszen az eltérés 10 százalékon belül maradt. Az Egis konszolidált számai ugyanakkor mindössze a felét tették ki a konszenzusnak.

A két gyógyszercég gyenge teljesítménye mögött több tényező is meghúzódik. A legnagyobb érvágást a hazai piacon tavaly bekövetkezett szabályozási változások okozták. Ezek közül a forgalom után a költségvetésbe befizetendő 12 százalékos adó, valamint az orvoslátogatónkénti 5 millió forintos díj emelendő ki, de az április elsejei árcsökkenés előtti rendeléscsökkenések sem elhanyagolhatók. Ráadásul a második negyedévtől már ezen alacsonyabb árak lesznek érvényesek, ami a volumen mérséklődésével együtt további súlyos nyereségkiesést okoz majd a gyártók számára.

A dollár év eleje óta tartó gyengülése az euróval szemben szintén negatívan hatott a társaságokra, melyek számottevő dollárbevételekkel rendelkeznek – ezen hatást aztán tovább dagasztotta a forint euróval szembeni erősödése is. Az Egis a devizaárfolyamok változásának ráadásul teljes mértékben ki van téve, hiszen fedezeti ügyletei februárban kifutottak.

Érdemes még megemlíteni a mindkét cég számára legfontosabb exportpiacot, Oroszországot, ahol az elmúlt két évben tapasztalható kimagasló növekedés után az idén lefékeződés várható. Az első negyedévben a közgyógyprogram keretében egyik cég sem tudott komolyabb bevételre szert tenni; a szabad piacon az Egis stagnált, a Richter azonban csaknem 20 százalékos növekedést produkált. Ebben a helyzetben a társaságok nem tehetnek mást, mint csökkentik költségeiket, illetve visszafogják beruházásaikat. A Richter máris létszámstopot, valamint a beruházások 10 milliárd forinttal való visszafogását jelentette be, emellett pedig az orosz piac euró-elszámolásra való átállítását is elhatározta.