Kiszűrt kilengések

Pontos képet kaphatnak a betegek testének belsejéről az orvosok a képalkotó diagnosztikai eszközök alkalmazásával, és ez az információ sokszor életet menthet.

A mágneses rezonancián alapuló eljárás (MRI) során kiderülhet például, hogy rosszindulatú daganat van a szervezetben, és annak helye is meghatározható. A gond csak az, hogy a betegek egy része mozog a vizsgálat alatt. Ilyenkor pedig a kapott kép nem elég tiszta, és a tumor viszonylagos helyzete is megváltozik. Ezért aztán gyakori, hogy téves információk jelennek meg a felvételeken.


MRI-vizsgálat. Korrigált eredmények.

E probléma kiküszöbölésére dolgoztak most ki új módszert a németországi Fraunhofer Institut mérnökei: MRI közben lézeres mozgásdetektorokkal követik a test legapróbb mozdulatait is, és ezek alapján korrigálják az eredményeket. A tapasztalatok szerint az MRI-készülékekben fekvő gyermekek különösen mozgékonyak, de még a rögzített, látszólag nyugalomban fekvő alanyok is átlagosan 3 milliméteres kilengéssel változtatják helyzetüket. Ráadásul a légzés, vagy a szervezet egyéb működései is zavarják az eredményt. Az új, lézeres érzékelőkön alapuló rendszer azonban ellenőrzi a vizsgált testrész helyzetét: másodpercenként akár hatvanszor is szkenneli azt, és ez alapján igazítja adatait az MRI által letapogatott belső képhez. A megoldás így még az 1 milliméteres kitéréseket is kiszűri, amivel korábban soha nem látott precizitással határozható meg a tumorok helyzete. Ez pedig megkönnyíti a későbbi kezelések tervezését: az eredményeken alapulva sebészi pontossággal célozhatják majd meg gyógyító sugárzással még a legapróbb daganatokat is. A Promo nevű rendszer a fejlesztők szerint két éven belül működhet a német kórházakban.