Titkos kereső

Egy ideje Magyarországon felvételiztet a Google, de senkivel sem közli, hogy hol kellene majd dolgoznia.

Ingyen ebéd nincs, tartja a mondás. Kivéve a Google-t, teszik hozzá az informatikusok, hiszen az amerikai cég többek között arról is híres, hogy munkatársainak nem kell fizetniük a vállalati ebédlőkben. A céges belső szabályok azt is megengedik, hogy a programozó kódolás közben játsszon a gépén, ezek után nem csoda, hogy a Google-nál szerzett pozíció világszerte az „álomállások” közé tartozik.

Bár Amerikában már több hazai informatikai szakember is dolgozik a cégnél, a „kánaánba” hamarosan még több magyar juthat be. A Figyelő értesülései szerint ugyanis a Google nálunk kezdett programozókat felvételiztetni. Az értesülést Peresztegi Zoltán, a társaság magyarországi képviselője nem kívánta kommentálni. Úgy tudjuk, eddig 50-60-an estek át a teszten, és a résztvevőknek szigorú titoktartási nyilatkozatot kellett aláírniuk, nem beszélhetnek a pályáztatás részleteiről. A Google „hipertitkosan” próbálja kezelni az ügyet, az állásokat természetesen nem hirdette meg sem a honlapján, sem a magyar médiában, és közvetítő ügynökséget sem alkalmaz. Maga kereste meg az eddigi sikereik alapján számára érdekes „ifjú programozó titánokat”, akiket arra is felkért, hogy ajánlják a szóba jövő, hasonló kvalitású ismerőseiket. A jó egyetemi eredményekkel, páréves gyakorlattal rendelkező, kiemelkedő tehetségekre vadásznak.


Rajz: Dániel András

A felvételizők úgy vettek részt a megmérettetésen, hogy még nem árulták el nekik, hol lesz a munkavégzésük helyszíne: Kaliforniában, valamelyik európai telephelyen, esetleg egy ezután létesítendő kelet-európai vagy magyarországi bázison. „Ez meglehetősen szokatlan és furcsa, nem nagyon akad hasonló példa a magyar piacon” – mondja Dózsa Orsolya, a Grafton Recruitment informatikai részlegének tanácsadója. A toborzó cég szakértője szerint nálunk nagyon nehéz úgy alkalmazottakat találni, hogy a majdani munkavégzés esetleg külföldi helyszínét a jelentkezőkkel nem ismertetik. A magyarok ugyanis egyre kevésbé hajlandóak „mobilizálni” magukat, mivel a nyugati és a hazai informatikai keresetek közötti korábbi nagy különbség mára enyhült. Ám úgy tűnik, a Google akkora név a szakmában, hogy ezt is megengedheti magának.

A Grafton tapasztalatai szerint egy neves informatikai cég külföldi álláshelyeire az első körben akár több száz magyar programozó is pályázni szokott, a megfelelő „szűrők” beiktatása után azonban biztosan kevesebb mint száz alkalmas jelölt marad talpon. Valószínű, hogy a Google a nyilvánosság kizárásával szeretné elkerülni, hogy a lehetőségre tömegesen jelentkezzenek. Ezt egyébként megtehette volna úgy is, ha egy Graftonhoz hasonló közvetítő céggel szerződik, és kiköti, hogy a nevét ne hozzák nyilvánosságra a hirdetésekben. A Google azonban a saját megkeresésen alapuló módszerrel még kisebbre csökkentette annak valószínűségét, hogy akciója idő előtt nyilvánosságra kerül.

BÁZIS IS? Egyelőre tehát az sem világos, hogy a Google fejlesztőközpontot kíván-e nyitni Magyarországon, vagy külföldre vinné az alkalmasnak talált informatikusokat. Tavaly ősszel egy interjúban Dennis Woodside, a cég fejlődő piacokért felelős igazgatója erről csak annyit árult el: egyelőre „komolyabban szétnéznek” Kelet-Európában. Ezek után a cég április elején hírül adta, hogy üzemeltetési központot létesít Wroclawban. Lengyelország így meglehetősen jól fekszik a Google méltán híres világtérképén, hiszen Krakkóban is működik egy fejlesztőközpont. A térségben ezenkívül csak Szentpéterváron jelent meg az amerikai óriás, európai központja Zürichben van. A híresztelések azonban tartják magukat, miszerint egy újabb fejlesztőbázis jön létre Kelet-Európában. A magyar esélyekről Peresztegi Zoltán csak annyit mondott lapunknak, hogy „az mindig a gazdasági lehetőségektől és a feltételektől függ”. Szakértők azonban arra emlékeztetnek, hogy a fejlesztőbázisok nyitását mindig alapos piaci felmérés előzi meg, és elég hamar ki szokott pattanni a hír, ha egy ilyen puhatolózás elindul. Márpedig ez most Magyarországon nem történt meg, holott a felvételiztetés már javában zajlik.

A titkos keresés mellett egyébként a Google-nak van nyilvános álláshirdetése is Magyarországra, két marketinges és két értékesítő pozíciót szeretne létrehozni. Jelenleg Peresztegi Zoltán egy személyben képviseli a társaságot nálunk. Az értékesítők feladata elsősorban az lesz, hogy a Google intelligens keresési lehetőségeivel házaljanak a potenciális hirdetőknél.