Olcsó gyöngyszemek II.

Már egyszer jó hírét hoztuk-vittük egy olcsó, jó minőség/ár arányú vörösnek e hasábokon, most egy palack fehéret teszünk a vörös mellé a Borpultra és újabb jó hírrel szolgálunk. Van egy hétköznapi borokról szóló borcsalád, a Szent István Korona, amely meghökkentő fejlődésen ment keresztül.


A szinte mindenhol kapható bor nem vacak. Mármost ennek hírértéke van. Nálunk ugye vannak csodaborok, korrekt holmik és kínos trutyik, ilyen a termékpiramis széles alsó részének zöme. Egészségesebb szerkezetű borpiacokon-borkultúrákban az utolsó talponállóban is korrekt szőlőbort adnak fel, ez nálunk nincs így, enyhén szólva. Egy borozóba betérni igazi kaland, szerintem a következő 007-est egy magyar talponállóban kéne forgatni, ha Bond egy ilyenben talpon marad, tuti, hogy nyert ügye van.

Mármost vannak kivételek, ilyen a Szent István Korona borcsalád, melynél a címke szerény homlokzata mögött komoly átépítés zajlott le. A borcsalád a Törley Pezsgőpincészet főfogalma alá tartozik, amely az utóbbi évtizedben szép csendben megújult. Új ültetvények, high-tech feldolgozó, profizmus, igényesség, magas minőségek százezer hektós nagyságrendekben. Az egész termékpályát átfogó modernizáció persze megjelenik a palackban, és a piac, mely olyan, mint a természet, azaz nem hülye, rögvest lereagálja a változást: e borcsalád forgalma tavaly 70,8 százalékkal nőtt, ami észveszejtő.

A fajta új hungarikum, Kocsis Pál önológus párosította a Pozsonyit a Csabagyöngyével 1930-ban. A hajdani Szovjetunióban a költői Zolotisztüj rannij, Arany korai néven ismerték, különösen kedvelt volt parfümös aromája miatt, mely úgy emlékeztetett az oly nagy kedvvel fogyasztott Krasznaja Moszkva kölnikre.

Világos zöldessárga bor, virágos-gyümölcsös, nem parfümös, az egésznek van egy kis savanyúcukorkás illata-íze. A 2005-ös élénk savú, 11,5 százalékos szeszű, szép zamatú itóka vicces áron, 500 forint körül kapható, 10-12 fokra hűtve fehér húsok, tészták, saláták, beszélgetések jó barátja. A borcsalád minden tagját jó szívvel ajánljuk, a 2006-os Sauvignon blanc az egyik legjobb magyar sauvignon máma.


Etyek-Budai Irsai Olivér 2005, Szent István Korona › Szesztartalom 11,5% › Világos zöldessárga szín, élénk savak › 10-12 fokra hűtve fehér húsok, tészták, saláták mellé › 500 forint körül

Címkék: Hetilap: Borpult