Vényes kérdések

Bizonytalanságban érzik magukat a patikák, ezért olyan óvatosan készleteznek, hogy megugrott a csak rendelésre kapható gyógyszerek száma.

Én ebbe nem szólhatok bele – mondta zavartan egy idős asszony a gyógyszerésznek, amikor az a recepten szereplő készítmény helyett egy másikat ajánlott neki. Ez is ugyanazt a hatóanyagot tartalmazta, mint amit az orvos felírt, a patikusnak mégis sokáig kellett győzködnie a pácienst arról, hogy nyugodtan megveheti a másikat. Az orvos által megjelölt gyógyszert a kérdéses patikában éppen nem lehetett kapni, csak a megrendelését tudták felajánlani. Ám a beteg nem szeretett volna ezért visszajönni, így végül a készleten tartott terméket vitte haza. Hasonló esetek korábban is előfordultak, ám a gyógyszerfelírás rendjének megváltoztatása óta sűrűbbé váltak.


Az orvosok többsége „szélsõségesen” reagált a felírási szabályok változására.

ELAPRÓZÓDÁS. „A gyógyszertárak jelentős része a korábbinál sokkal óvatosabban rendel” – erősíti meg Szabó Ferenc, a Hungaropharma Zrt. gyógyszer-nagykereskedelmi cég vezérigazgatója. A patikák igénye „elaprózódott”, általánossá vált az egy-két dobozos rendelés. Ez is arra utal, hogy az éppen keresett termék sokszor nincs az üzletben, ezért másnapra, egyesével szerzi be a gyógyszerész.

Az orvosok felírási szokásai egészen az utóbbi hónapokig jól kiszámíthatóak voltak, az egyes hatóanyagcsoportokon belül két-három gyógyszert preferáltak. A rendszer sajátosságai miatt a többségük konzekvensen csak ezt a néhány készítményt írta fel, még akkor is, ha a beteg számára olcsóbb szer is forgalomban volt (Márkafüggőség – Figyelő, 2007/10. szám). Az egészségügyi tárca rendelkezései azonban alaposan felforgatták az elmúlt években megszilárdult piaci viszonyokat, az orvosokat ugyanis – az összes készítmény árát tartalmazó, összehasonlító szoftver alkalmazásával – arra kötelezték, hogy az ugyanazon hatóanyagot tartalmazóak közül mindig a beteg számára legolcsóbbat ajánlják fel. A döntést a beteg hozza meg, aki kérheti a drágább szer felírását is.

Az első tapasztalatok szerint az orvosok többsége „szélsőségesen” reagált a változtatásra, jó részük elkezdte a szoftver szerinti legolcsóbb termékeket felírni, de sokan szakmai szempontok miatt (vagy a promóció hatására, sőt, egyszerűen dacból) továbbra is a bevált régi szedését javasolják. Mindenesetre a patikákban sorra jelennek meg olyan betegek, akik azokat a gyógyszereket keresik, amelyeket korábban szinte senki sem vett. Tehát nem az egyes hatóanyagok iránti összesített kereslet, hanem annak szerkezete változott meg. Míg régebben egy patikának elég volt néhány fajta azonos hatóanyagú vérnyomáscsökkentőt tartania, most elvileg tízet is készleteznie kellene, hogy mindenkit azonnal ki tudjon szolgálni. Így viszont megnőtt a veszélye annak, hogy egy-egy termék sokáig, vagy örökre a gyógyszertár nyakán marad. A patika pénze benne áll a készletben, másrészt el is bukhatja a beszerzési költséget, ha időben nem téved be az üzletbe egy megfelelő receptet lobogtató beteg. Ezért nem rendelnek, vagy csak nagyon kis mennyiséget tartanak a rizikósnak tartott termékekből.

KOCKÁZATOK. Ugyanakkor az a patika sincs könnyű helyzetben, amelyik megpróbálja követni a változásokat. Az új szabályok szerint ugyanis a gyógyszercégeknek negyedévente új árajánlatot kell adniuk a termékeikre, így elvileg akár háromhavonta is változhat a legolcsóbb termékek köre. Ha az orvosok közül sokan mozdulnak mindig a legolcsóbbak felé, akkor a patikáknál jelentkező kereslet szerkezetét is negyedévente megváltoztathatják. A gyógyszergyártás azonban nem ennyire rugalmas, a cégeknek több hónapra is szükségük van ahhoz, hogy a hirtelen megugró keresletet ki tudják elégíteni. Vagyis mire a szükséges termék a patikai készletbe kerül, már lehet, hogy egy másik gyártó másik gyógyszere iránt nő meg a kereslet. Ezért is kockázatos a gyógyszertárak számára a nagy készletezés.

A patikatulajdonosok bizonytalanságát ezenkívül a gyógyszertár-alapítási szabályok enyhítése is növeli. A várakozások szerint közel 400 új patika nyílhat meg az idén, bár eddig a bonyolult engedélyezési eljárás miatt csak körülbelül 40-nel szaporodott a számuk. A patikusok azonban egyelőre kivárnak, hiszen az üzletük jövőjét az adott településen esetleg élesedő verseny is befolyásolhatja. A szakmában megoszlanak a vélemények arról, hogy a bizonytalanság, és a szolgáltatási színvonal ezzel járó csökkenése átmeneti jelenség, vagy hosszú távon is fennmarad. Nem valószínű, hogy az árak éveken keresztül háromhavonta változni fognak, idővel a gyártók közötti verseny elérheti a határát. Így van esély arra, hogy egy-két negyedév után megint stabilizálódik a piac, és az orvosok gyógyszerfelírási szokásai is kiszámíthatóbbá válnak.