New York bocsátja ki a világ összes szén-dioxid-emissziójának 1 százalékát

- jelent meg a város által készíttetett tanulmányban.

Eszerint a metropolisz kibocsátása, ami ráadásul 1995 és 2005 között 8 százalékkal nőtt, Írországéval és Portugáliáéval vetekszik.

A holdkőzetből oxigént kinyerő terepjárót
tervezett a NASA a Lockheed Martin céggel közösen. Az eszköz a majdani holdbázis részére termelné a légzéshez nélkülözhetetlen gázt. A gép arra is képes, hogy az oxigénhez hidrogént adagolva vizet állítson elő.

Exobolygón találtak vizet
amerikai csillagászok. A HD209458b nevű planétán a Hubble űrtávcső még korábban készített felvételein azonosították az élethez nélkülözhetetlen vegyületet. A bolygó százötven fényév távolságra van a Földtől.

Méretre igazítható elektromos ruhát
fejleszt a holland Philips. Ezek olyan anyagból készülnének, amelyek úgynevezett emlékező szálakat tartalmaznának, amelyek „bekapcsolva”, elektromos áram hatására automatikusan a próbáló személyre méreteznék az öltözéket.

Szuperkomputert szándékoznak
létrehozni amerikai kutatók, amely a PlayStation 3 játékkonzolokon alapul. A gridet a felhasználók önkéntes erőforrás-felajánlásával építenék fel a Sony szoftvere segítségével. A kutatóknak azért esett a PS3-ra a választásuk, mert rengeteget adtak el belőle világszerte, processzora pedig erősebb, mint a háztartásokban elterjedt számítógépeké.

Szupervékony akkumulátort
fejlesztettek ki japán kutatók. A milliméter kétezred részének megfelelő vastagságú, polimer alapú elem egy perc alatt feltölthető, és ezer töltési ciklust bír ki. Elektronikai eszközökben és járművekben használnák.

Amőbaszerűen mozgó robot
előállításán dolgoznak amerikai mérnökök. A belső gyűrűkkel merevített üres gép képes átfordulni önmagán, és saját szélességénél jóval keskenyebb réseken is áthalad.