Ingatlan-motorral

Profit még mindig nincs, mégis történelmi csúcsra jutott a Fotex árfolyama.

Ingatlanvagyonának emelkedése és az induló opciós program egyaránt lendületet kölcsönözhet a jövőben a Fotexnek. Az önmagát vagyonkezelőként definiáló, de jelentős ingatlanállománnyal rendelkező társaság értékében – a közgyűlési dokumentumok mellékleteként elérhető független könyvvizsgálói jelentés szerint – jelentős tartalékok vannak. A hír hatására a papír árfolyama 900 forint fölé ugrott a Budapesti Értéktőzsdén.

A társaság könyvvizsgálója arra a megállapításra jutott, hogy a IV. negyedéves gyorsjelentésben megjelölt 90 milliárdos értéknél az ingatlanvagyon 20 százalékkal ér többet. A külső szakemberek értékelése szerint az ingatlanok értéke a 95 és 126 milliárd forint közötti sávban helyezkedik el, ez részvényenként 1343-1781 forintnak felel meg. A vagyonalapú értékelést tovább javítja a társaságban lévő 8,5 milliárd forint, egy részvényre leosztva 120 forint készpénz. A Fotexben lévő hatalmas vagyon még a céghez óhatatlanul társított likviditási – és főleg transzparencia – diszkonttal együtt is meglehetős tartalékot jelez az árfolyamban.

Szintén pozitív hatást gyakorolhat a kurzusra a vezetői opciós program elindítása, aminek révén a menedzsment immár számszerűen is érdekeltté válik a részvényárfolyam kedvező alakulásában. Az opciós program részletei azonban egyelőre nem ismertek, s feltehetően csupán az április 26-i közgyűlésen derül ki, milyen mértékű (és milyen feltételek melletti) lesz a menedzsment érdekeltsége.

A papír hosszú távú növekedési potenciálját erősíti, hogy a társaság 300 ezer négyzetméter olyan fejleszthető területtel rendelkezik, amelyre az érvényben lévő szabályozás alapján 500-750 ezer négyzetméter felépítmény építhető. Ezen felül a Domus-lánc átalakítása is növelheti a külső szereplők számára kiadható ingatlanfelület nagyságát.

Kockázatok azonban vannak bőven. A Fotex számára még most is csak cél a nyereséges működés elérése; a transzparencia ugyan javul, de még nem tekinthető jónak; egy esetleges régiós ingatlanpiaci korrekció a cég eszközeit is negatívan érintené; ráadásul a közelgő ingatlanadóról sem lehet még tudni semmit.