Farkasok dala

Van egy rokonszenves régi profi szülőföldem szép határán, Bárdos Béni, aki nélkül nehéz elképzelni a mátrai borászkodást.














Az ezer hektárról integráló Szőlőskert főborászaként készített friss, hűs, korrekt és gyümölcsös borokat, majd Tamás fiával saját pincészetet létesített Farkasmályban.

Ez a remek név állítólag onnan származik, hogy anno mindenféle vérnősző barmok tenyésztek és molyoltak ebben a Gyöngyös fölötti kis nyiladékban vagy miben. Ma, haladó társadalmunkban már nem fenevadak, hanem borászok tesznek-vesznek a mesebeli kis völgyfélében vagy miben, az andezittufába vágott lyukpincék előtt pompás, nyárilak-szerű fa-faszádok. Irdatlan nagy bulizások helyszíne ez itten, tessék csak eljönni Gyöngyösre a Mátrai borvidék ünnepére május 18-a és 20-a között, illetve ide Farkasmályba az úgynevezett Ivónapi Pincejárásra 19-én szombaton. Nem sokan búslakodnak akkortájt ezen az ősi borvidéken.

A Bárdos és fia pin­cészetnek Nagy­ré­dén, a Manósi dű­lő­­ben (itt manók tenyésztek ugyanakkor, amikor a Farkasmályban dúvadak dúltak-fúltak) találhatóak a 4,5 hektáros, új telepítésű, korszerű ültetvényei, melyeken erős hozamkorlátozással termelik a jó minőségű alapanyagot, 1,5-2 kilót hagyva egy-egy tőkén. A Borpultra állított rozénk Veronában aranyat nyert a Concorso Enologico Internazionalén, ahonnan évszázadok óta nem hoztunk haza érmeket, csak Gran Menzionékat, nagy dicséreteket.

Halovány rózsaszín, virágos, intenzív, kinyíló illatú, telt, és van egy kis édes érintése. Nem az az éles savas-szénsavas nordikus rozé, amivel mifelénk leginkább találkozhatni, hanem inkább lágy benyomást keltő, a tavalyi mesebeli ősz melegségét őrző, koncentrált és kiegyensúlyozott bor ez, 13 százalékos alkohollal. A matt címke elég egyszerű megjelenésű, a kapszulán két zord farkas, Bárdos és fia száguld jobbról balra, keletről nyugatnak, menekülésszerűen. Hét-nyolc fokra hűtve beszélgető borként, pasztákhoz, tenger gyümölcseihez, garnélához, langusztához, homárhoz biztos jó a maga illatos, kváziédes stichjével; 1200 forint körüli a pinceára.

Mátrai Rozé, Kékfrankos-Pinot noir 2006, Bárdos és fia. › 13% alkohol › Halovány rózsaszín, virágos, intenzív, kinyíló illatú › 7-8 fokra hűtve beszélgető borként, pasztákhoz, tenger gyümölcseihez › 1200 forint körül