BUX-erősödés hétvégére

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 309 pontos emelkedéssel 23 651 ponton zárt pénteken, az előző záró értékhez képest ez 1,33 százalékos erősödés.

A részvénypiac 35,1 milliárd forintos forgalmat bonyolított le, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 56 ponttal, 2,04 százalékkal 2797 pontra nőtt.

Tapaszti Attila, a Takarékbank részvényelemzője szerint a globális piaci hatások is, és a nap folyamán megjelent vállalati hírek is kedvezően befolyásolták a pesti tőzsdei kereskedését is. A nap meglepetése volt, hogy Hernádi Zsolt, a Mol elnöke egy napilapnak adott interjúban azt mondta, hogy a Mol nem tervezi a TVK kivezetését a tőzsdétől, sőt a vegyipari papírból részvény kibocsátásra is sor kerülhet.

Az illikviddé vált TVK közkézhányad növelése érdekében erre szükség is lehet – mondta el a szakember. A hírre a TVK 11 százalékot meghaladó, 7330 forinton záró erősödéssel reagált, az árfolyam elindult egy reálisabb, a fundamentumokhoz közelibb árfolyam felé. Egyes elemzések az értékarányos TVK árfolyamot 11 ezer forint közelébe várják.

A Mol vezér arra is utalt, hogy napirenden van az olajtársaság akvizíciós tervének elfogadása, egyesek úgy vélik, hogy akár nagy akvizíció is körvonalazódhat, ha az egyébként tőkeerős Mol részvénykibocsátással kíván tőkét bevonni a TVK-ba. A vegyipari szektor számára kedvező a globális piaci hangulat.

A Richter kedvezően reagált a 690 forintos osztalékjavaslatra, ami a társaság számára kedvezőtlen körülmények ellenére 90 forinttal magasabb az előző évi osztaléknál. A papírt a Raiffesien már vásárlásra javasolja. A Magyar Telekom egy napos késéssel reagált a 70 forintos osztalék javaslatra, amely alacsonyabb a remélt 80 forintos, illetve a tavalyi 73 forintos osztaléknál, s ez csalódást okozott a piacon – mondta el a szakember. Hallani ugyan eddig nem körvonalazott akvizíciós tervekről is a távközlési társaság háza táján, ami indokolhatja az alacsonyabb osztalékot.

Az OTP árfolyamát a bankszektort érintő optimizmus tartotta meg a növekedési pályán – mondta el Tapaszti Attila. A Mol 320 forinttal, 1,59 százalékkal 20 500 forintra drágult, az olajtársaság részvényei 16,7 milliárd forint értékben forogtak. Az OTP 159 forinttal, 1,88 százalékkal 8634 forintra erősödött 10 milliárd forintos forgalomban.

A Magyar Telekom árfolyama 9 forinttal, 0,93 százalékkal 955 forintra nőtt, forgalma 2,9 milliárd forint volt. A Richter részvények ára 650 forinttal, 1.81 százalékkal 36 500 forintra emelkedett, forgalmuk meghaladta a 3,1 milliárd forintot. A kisebbik gyógyszergyár, az Egis részvénye 705 millió forintos forgalomban 185 forinttal, 0.83 százalékkal 21 995 forintra erősödött.

Címkék: tőzsde