A mellrák kialakulásának valószínűségét

akár felére is csökkentheti a rostokban gazdag diéta

– állapították meg brit orvosok 35 ezer nő vizsgálata alapján. A klimaxon átesettek esetében a diéta hatását nem lehetett kimutatni.

A teafa-olaj hozzájárul az antibiotikumokra rezisztens
baktériumok kialakulásához – derítették ki brit tudósok. A kézkrémekben, bőrápolókban, hidratáló arckrémekben, fogkrémekben, szappanokban használt anyag a vizsgálatok szerint kis koncentrációban növeli a mikrobák ellenálló-képességét. A tudósok ezért az anyag használatának szabályozását sürgetik.

Cukorbajra utaló jel lehet a horkolás,
különösen nők esetében – állítják ausztrál orvosok. Ezt a problémát pedig gyakran az fedi el, hogy a horkoló férfipartner miatt a nők egyébként sem alszanak megfelelően, így az sem derül ki, hogy ők maguk is horkolnának.

Tapasszal gyógyítanák az Alzheimer-kórt
amerikai orvosok. Az általuk fejlesztett tapasz oltóanyagot visz a bőrön át a szervezetbe. A vakcina az idegsejtekben felhalmozódó, az elbutulást kiváltó fehérjékből felépülő lerakódások elbontására serkenti az immunrendszert. A megoldást egerekben tesztelik.

„Űrburgonyát” dobtak piacra
Sanghajban. Az új krumplifajta, amely enyhén bordó színezetű, az űrutazást végrehajtó kínai űrhajó fedélzetén szállított magvakból származik. Ezek a kozmikus sugárzás hatására mutáción estek át, így állítólag keményebb, és több tápanyagot tartalmazó gumókat hoznak.